Četvrtak, 13 Juna

PITALI SMO: gdje je davno najavljena američka donacija pola miliona Pfizera?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pola miliona doza Pfizera iz SAD-a najavljeno još u julu, BiH platila transport ali vakcina ni na vidiku. Jednako stvari stoje i sa najavljenom donacijom Pfizera iz Izraela.

Autor: N. Š. K.

U julu je, podsjetimo, iz Sjedinjenih Američkih Država najavljena donacija pola miliona doza vakcina Pfizer za građane Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH je tada saopćeno da je riječ o donaciji u okviru plana američkog predsjednika Joe Bidena da 80 miliona doza vakcina podijeli širom svijeta te da bi vakcine u BiH trebale stići krajem jula.

Jednaka količina Pfizera najavljena je kao donacija i iz Izraela.

Vakcine su u Americi

S obzirom na vremensku distancu a i činjenicu da entitetski zavodi za javno zdravstvo u konačnici raspoređuju donirane kao i kupljene vakcine širom BiH, pitali smo Zavod za javno zdravstvo FBiH u kojoj je fazi proces, gdje je milion vakcina i uopće s kakvim informacijama raspolažu o svemu.

„Pregovore i administraciju u ime Bosne i Hercegovine provodi Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, stoga preporučamo da se javite njima“, odgovoreno nam je iz Zavoda i na osnovu odgovora da se zaključiti da realizacija donacije nije ni u početnoj fazi.

Megafonu je na pitanje gdje su vakcine, u službenom odgovoru napisano: „pretpostavljam u Americi“.

U Zavodu, osim informacije da je transport plaćen, ne znaju ništa o vakcinama.

„Prema našim informacijama, Bosna i Hercegovina je uplatila transport cjepiva iz Sjedinjenih Američkih Država u Bosnu i Hercegovinu. Nije nam javljen datum isporuke“.

Ni o najavljivanoj donaciji iz Izraela u federalnom Zavodu nemaju informacija.

„Nemamo informacije za navedenu donaciju. Predlažemo kontaktirati Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine“, kazali su za Megafon iz ZZJZ FBiH.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.