Petak, 14 Juna

Otvoreno pismo Inicijative „Nisam tražila“: Nužne izmjene propisa i novac za otvaranje centara za pomoć žrtvama

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pismo aktivistica u ime Inicijative „Nisam tražila“ upućeno je Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i na adrese drugih nadležnih institucija.

Autor: Megafon.ba

Iz Inicijative „Nisam tražila“ otvorenim pismom danas apeliraju na Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i ostale nadležne istitucije da, između ostalog, hitno rade na izmjeni Krivičnog zakona FBiH kao i da se izdvoji novac za otvaranje centara za pravnu i psihološku pomoć žrtvama.

Pismo objavljeno na Facebook stranici „Nisam tražila“ prenosimo u cijelosti:

Obraćamo Vam se nakon iznimno zahtjevnog ali tragično nužnog perioda za javnost Bosne i Hercegovine i regije koji je ustupio nakon što smo volonterski i individualno pokrenule inicijativu Nisam Tražila. U samo nekoliko dana, ova je inicijativa rezultirala lavinom ispovijesti na koje ne možemo zamisliti da ijedan muškarac i žena – bez obzira na svoje ideološke i moralne kodove – mogu ostati ravnodušni.

Od identificiranja tema kao što su rodno zasnovano uznemiravanje studentica na nastavi do otvaranja najdublje rane našeg društva – teme silovanja – Nisam tražila je napravila javni prostor u kojem se o seksualnom nasilju, seksualnom uznemiravanju, kao i o drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja počelo govoriti kao nikada do sada. Iz odgovornosti prema žrtvama, razumjet ćete, mi se tu ne možemo zaustaviti.

Osjećajući iznimnu odgovornost prema zajednici koja je nastala, odlučno Vam se obraćamo urgirajući da obratite pažnju na ovaj gorući problem koji se nalazi u samom temelju mnogih drugih. Mi nismo aktivistkinje sa iskustvom zagovaranja: mi smo četiri građanke koje su u posljednje tri sedmice samostalno pročitale preko 4.000 individualnih ispovijesti o različitim oblicima seksualnih zlostavljanja u zemljama Zapadnog Balkana, te čija je mala inicijativa rezultirala u stvaranju zajednice od više od 40.000 muškaraca i žena. 

Obraćamo vam se, ne da skinete tu odgovornost sa naših pleća, već da i sami osjetite da ste upravo vi oni na koje žrtve svih oblika seksualnog nasilja računaju, a koji ih najčešće razočaravaju. U svojim ispovijestima, muškarci i žene koji su pretrpjeli seksualno nasilje govore o istim problemima. Oni govore o društvu koje njeguje kulturu nasilja, o članovima i članicama porodice koji znaju šta se dešava ali šute od stida, govore o državi koja im nije pružila zaštitu, o institucijama koje su štitile počinitelje, o počiniteljima koji nikada nisu procesuirani, o svojim silovateljima koje svakodnevno sreću, o kulturi koja se toliko ponosi nasiljem da ih svakodnevno retraumatizira. Ono o čemu oni govore, također je i empirijski istraženo.

Sigurno ste upoznati sa ovim podacima koje vam mogu prezentirati različite profesionalne organizacije.

 Mi ćemo vam iznijeti samo jedan šokantan primjer: prema istraživanju Sarajevskog otvorenog centra iz 2017., čak 91,6 % slučajeva silovanja ostane bez pravnog epiloga!

Mi ovo pismo ne pišemo kako bismo vam prepričale strahote koje su naši sugrađani i sugrađanke dijelile s nama. Mi radimo najbolje što znamo.

Osjećajući se odgovornima, kao kćerke, možda kao buduće majke, kao prijateljice, komšinice, kao ljudska bića, bez obzira na nivo našeg znanja, sposobnosti – inicijativa Nisam Tražila od vas hitno zahtjeva da:

Seksualno uznemiravanje uđe u Krivični zakon FBiH kao što je to definirano Zakonom o ravnopravnosti spolova, te da se zakonska regulativa u BiH kada je u pitanju silovanje i seksulano uznemiravnje uskladi sa Istanbulskom konvencijom, s posebnim akcentom po pitanju zastare.

Da se izdvoje budžetska sredstva za formiranje centara za hitnu pomoć osobama koje su proživjele seksualno nasilje, gdje osoba može dobiti besplatnu pravnu i psihološku pomoć.

Da se modeli zaštite i prepoznavanja seksualnog nasilja tretiraju kroz kurikulume u osnovnim i srednjim školama te fakultetima.

Ne govoreći u ime svih žrtava, već se osjećajući obaveznima da sa onima koje su javno podijelili i podijelile svoja iskustva budemo solidarne i usmjerimo javnu pažnju na ono što je bitno, urgiramo da naše zahtjeve uzmete u obzir sa najvećom zainteresiranošću i proaktivno te hitno djelujete da se oni ispune.

Ako u vama postoji još i zrno sumnje u bitnost ove teme, okrenite se prema svojim kolegicama, sestrama, majkama, ženama i pitajte ih jesu li doživjele nekada nešto slično.

Okrenite se prema svojim sinovima, braći – oni osjećaju posebnu stigmu da progovore o svojim iskustvima. Nemojte se plašiti odgovora, znajte unaprijed da neće biti ugodan, ako je i to previše, pročitajte barem jednu ispovijest sa stranice Nisam tražila i pokušajte da vam se želudac ne okrene, da ne probudi najgore u vama. Tada ćete shvatiti gdje živimo i koliko je vaš glas suštinski važan.

 Zahtjevamo od vas da nas zaštitite!

S poštovanjem,

Predstavnice inicijative „Nisam tražila“

(Izvor: Facebook stranica „Nisam tražila“)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.