Subota, 25 Maja

Otvoren javni poziv: Ko će dobiti posao štampanja glasačkih listića za lokalne izbore?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za odabir ponuđača koji će štampati glasačke listiće za lokalne izbore u oktobru ove godine. Već u junu bi trebalo da bude poznato ime dobavljača za posao vrijedan 1.282.000 KM bez PDV-a.

U CIK-u BiH su se rukovodili podacima o broju birača upisanih u Izvod iz Centralnog biračkog spiska u decembru 2023. godine. S obzirom na to da će svaki glasač dobiti po dva tipa glasačka listića, okviran broj glasačkih listića sa vodenim žigom, približno je 6.800.000. 

Prema postojećim zakonskim odredbama oktobarski lokalni izbori raspisuju se za sljedeće organe vlasti u Bosni i Hercegovini:

64 općinska vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine

56 skupština opština u Republici Srpskoj 

120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini 

14 gradskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine 

7 skupština gradova u Republici Srpskoj 

22 gradonačelnika gradova u Bosni i Hercegovini 

Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (jedna izborna jedinica) 

Izbori za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara. 

Ovaj broj organa lokalne vlasti je zasnovan na podacima sa Lokalnih izbora 2020. godine. 

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.