Subota, 22 Juna

Osporavana Pavlovićeva knjiga planirana je kao temelj istraživanja Komisije o Srebrenici

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon promocije knjige Dušana Pavlovića „Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju“, autora poznatog po negiranju genocida u Srebrenici, održane u petak i to u Srebrenici, pristiglo je nekoliko reakcija iz udruženja žrtava rata, te reagiranje Nedžada Avdića, preživjelog svjedoka strijeljanja u Petkovcima i svjedoka Haškog tužilaštva.

Nastavak negiranja genocida u Srebrenici

Avdić se tokom promocije suprotstavio Pavloviću i njegovom, kako je ustvrdio, revidiranju historije i sudski utvrđenim činjenicama.

Promociji su prisustvovali i načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Koliko su teze iz Pavlovićeve knjige uznemirile žrtve Srebrenice, toliko je začuđujuće ugluho prošla činjenica da je prilikom prve promocije knjige u Banjoj Luci krajem septembra 2018. godine, Pavlovićevo istraživanje najavljeno kao „osnova za rad međunarodne komisije za Srebrenicu“. Izjavio je to direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Kako je i najavio, Vlada Republike Srpske je, podsjetimo, početkom februara 2019. godine osnovala Komisiju za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina, te Komisiju za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu.

Osnivanje Komisije najavljivao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Podsjetimo, Vlada RS je 2004. godine usvojila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, kojim je utvrđeno da se na tom području desio genocid. Međutim, izvještaj je prošle godine stavljen van snage.

Nova Komisija za istraživanje zločina u Srebrenici ima zadatak ponovo istražiti događaje 95-te, međutim, sudeći prema pomenutim najavama iz RS-a, teze koje osporavaju genocid u Srebrenici već su zacrtane.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.