Utorak, 21 Maja

Osnovci iz TK posjetili Memorijalni centar u Srebrenici: Doprinos pamćenju i sprječavanju negiranja genocida

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona prisustvovao je današnjem otvaranju objekta za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida unutar kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica.

U prisustvu brojnih zvanica među kojima su bili ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice“ izveden je „Srebrenički inferno“ i napravljena kratka retrospektiva izgradnje objekta. Kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, te tako doprinjelo odavanju počasti i očuvanju sjećanja na njih, izgradnja je počela u oktobru 2023. godine a sredstva su udružili Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS), rečeno je ovom prilikom.

Danas otvoreni objekat za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida (Foto: Vlada TK)

„Postojanje ovog objekta pokazuje kolike su zaista razmjere genocida bile. Jer još uvijek imamo posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani. Još uvijek imamo predmeta koji su dokazni materijal a koji moraju biti adekvatno smješteni i nažalost, još uvijek imamo članova porodice koji traže posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su ubijeni u genocidu. Ovaj objekat će pomoći u očuvanju svih tih predmeta kako bioloških tako i onih drugih i pomoći će da se sačuva istina i da mlade generacije koje dolaze u posjetu Memorijalnom centru mogu da vide kolike su bile razmjere genocida koji je počinjen nad Bošnjacima ovdje u Srebrenici i Podrinju“, kazao je ovom prilikom ministar Omerović.

U posjeti Memorijalnom centru Potočari Srebrenica danas su bili učenici 4 osnovne škole sa područja TK. Učenici OŠ “Grivice” iz Banovića, OŠ “Živinice Gornje”, OŠ “Podorašje” iz Srebrenika, OŠ “Miladije” iz Tuzle i OŠ “Hamdija Kreševljaković” iz Gradačca.

Među njima je i Amina Tabaković iz Osnovne škole Podorašje kojoj je ovdje ukopan djed.

„Nije mi prvi put. Teško je kad god dođem, moram zaplakati. Trebamo ovo svi posjetiti da se to nikad ne zaboravi“, kazala je Amina.

Ministarstvo obrazovanja obezbijedilo je sredstva svim osnovnim školama sa područja TK za posjetu memorijalnom centru Srebrenica Potočari te je omogućeno da svih 88 osnovnih škola čiji je osnivač Skupština TK u toku godine planiraju u programu rada da posjete Memorijalni centar, kazao je ministar Omerović te naglasio:

„Važna poruka je da mladi nauče da je ovdje počinjen genocid nad Bošnjacima i da su to sudski utvrđene činjenice i da je neophodno da sve ovo znaju kako bismo očuvali mir za njihovu i buduće generacije i da ovo bude opomena da se ne smiju ovakve stvari ponoviti u budućnosti“.

(Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.