Četvrtak, 13 Juna

Općinski službenici uče znakovni jezik

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: L. H.

 „Komunikacija sa osobama oštećenog sluha, obaveza inkluzivnog društva“, projekat je Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH koji bi trebalo da umanji barijere u komunikaciji osoba sa oštećenim sluhom i službenika u javnoj upravi.

Projekat se trenutno provodi u šest općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Pale, a riječ je o dijelu aktivnosti u okviru projekta „Dijalog za budućnost“, koji realiziraju UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

Prevladavanje komunikacijskih barijera

Koordinator i autor projekta, Zlatan Mušić, kazao je tokom prezentacije projekta u Sarajevu da je realizacija krenula od januara 2019. godine, a da je u februaru počela i edukacija za predstavnike udruženja i javne službenike.  

Tokom šest mjeseci, koliko traje projekat, u učenje znakovnog jezika, koji treba služiti prevazilaženju prepreka u komunikaciji sa osobama oštećenog sluha, bit će uključeno desetine osoba u pomenutim općinama.

Cilj je, kako je pojasnio Mušić, prevazilaženje teškoća u komunikaciji za osobe sa oštećenim sluhom, a koje će se ubuduće znakovnim jezikom sporazumijevati sa službenicima. Također, u edukaciju, osim službenika u zajednicama lokalne samouprave, uključeni su i predstavnici udruženja iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Zbog nerazvijene ili nedovoljno razvijene verbalne komunikacije, osobe sa oštećenjem sluha svakodnevno nailaze na niz komunikacijskih barijera. To je razlog za pokretanje projekta Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH. Kroz projekat nastojimo što više ljudi naučiti znakovnom jeziku, kazala je predsjednica Saveza Emira Švraka.

Rezultat šestomjesečnog projekta, između ostalog, bit će i rječnik sa 400 pojmova, što bi trebalo da omogući prevazilaženje svakodnevnih teškoća u komunikaciji između čujućih i gluhih osoba, naglasio je doc. dr. Naim Salkić iz Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju. Prema njegovim riječima, znakovni jezik trebalo bi da znaju sve čujuće osobe, ako se žele ukloniti informacijsko- komunikacijske barijere između gluhih i čujućih osoba.

„Gluha osoba ne može naučiti oralno-glasovni govor i jezik nego uči znakovni jezik spontano, prirodnim putem. Mi, čujuće osobe možemo naučiti njihov komunikacijski sistem. Ako želimo prevladati komunikacijske barijere, to je način“, kazao je dr. Salkić.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.