Subota, 25 Maja

Ombudsmani za ljudska prava: Nedovoljna zastupljenost žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Žene čine 40% političkih kandidata/kinja na izborima, ali procenat izabranih žena daleko je niži“.

Autor: N. Š. K.

Žene još uvijek nisu dovoljno zastupljene u organima zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini. Konstatacija je ovo iz Izvještaja Instutucije ombudsmana za ljudska prava BiH o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za prvi kvartal 2024. godine.

Nadalje se kaže da je Izborni zakon BiH usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova, ali da je zastupljenost žena u organima vlasti nedovoljna.

„Žene čine 40% političkih kandidata/kinja na izborima, ali procenat izabranih žena daleko je niži. Na Općim izborima 2022. godine izabranih žena bilo je 16,66%, u Zastupničkom domu FBiH 26,53%, a u Narodnoj skupštini RS 18%. Zastupljenost žena u sudovima u 2022. godini bila je 64%. Političko predstavljanje žena nije zadovoljavajuće niti u jedinicama lokalne samouprave u BiH, niti u podopćinskim tijelima“, kaže se u Izvještaju ombudsmana.

Izvještaj je sačinjen na osnovu žalbi građana podnesenih Instituciji ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine te godišnjih i specijalnih izvještaja dostupnih na zvaničnoj web stranici Institucije.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.