Petak, 14 Juna

Ohrabrujuće poruke Escobara tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH: SAD su garant sigurnosti BH, EU je imperativ, rješenje krize kroz institucije BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Eskobar (Escobar) razgovaro je danas u odvojenim susretima sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Eskobar se najprije susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

U BiH je vještačka kriza

„Escobarova ocjena jeste da ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini je vještačka kriza. SAD će dobro paziti i ništa što se tiče promjene bilo kakvih granica, definisanih u Dejtonu neće biti prihvatljivi SAD-u.

Escobar je jasno definisao pravce njihovog djelovanja i regiji. SAD smatra da je proširenje EU-a na Zapadni Balkan imperativ i za EU, vodeći računa da tu postoje različiti pristupu. SAD smatra da Zapadni Balkan mora što prije ući u jači integratitvni poces sa EU-om“, kazao je Komšić nakon sastanka.

S obzirom na to da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, Komšić je rekao da su se tokom sastanka dotakli pitanja korupcije koja hara cijelom regijom.

„Razgovarali smo o tome da pravosuđe, konkretno tužilaštva rade svoj posao kako to nalaže zakon, ali beskompromisno. Nije bilo govora o izbornoj reformi, niti o sankcijama prema bilo kome. Nije bilo ni pritisaka na probosansku stranu, niti jednom riječju“, pojasnio je Komšić.

„Escobar je izričito rekao da rata neće biti i da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjeno. Ali da li ima dovoljno budala u BiH i cijeloj regiji, svi smo se uvjerili da ima. Takve poruke treba cijeniti i nemam razloga da sumnjam u to. To je ohrabrujuća poruka za sve građane u BiH, samo lud čovjek može ugroziti mir nakon svega što smo prošli“.

Što se tiče proširenja EU-a na Zapadni Balkan, Komšić je naglasio da kako god se zemlje EU postavljale, “mi od toga ne možemo odustati”.

„Priča o EU ne svodi se samo na to da se bude član, već da se implementira sve ono što je sistem vijednosti u EU“, naglasio je Komšić.

Regionalna saradnja

Džaferović je nakon sastanka s Eskobarom izjavio da su SAD najvažniji partner BiH i garant razvoja Dejtonske BiH.

„SAD su garant sigurnosti ove zemlje i to je za mene ključna poruka. Niko ne može umanjiti izgrađeni nivo reformi. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavanjem obaveza iz usvojenog programa reformi – naveo je Džaferović.

„Moraju se raščistiti neke stvari kada je u pitanju “Otvoreni Balkan”. Što se mene tiče, BiH treba da ide putem regionalne saradnje“ kazao je Džaferović.

Džaferović je, kako je naveo, na sastanku rekao da je blokada institucija neprihvatljiva.

„Trebamo da ispunjavamo 14 prioriteta. Ono što sam kazao, također, je da je vrlo važno da se rješava odnos sa susjedima. Prije svega Ugovor o granici i finaliziranje ugovora. Neprihvatljiva je bilo kakva zamjena teritorija“, istakao je Džaferović.

Džaferović je dodao da nije bilo riječi o sankcijama prema Dodiku.

„Ono što je za mene bitno je da je Eskobar rekao da ne može biti nikakvog unilateralnog umanjenja reformi u BiH. Sve što smo radili u 26 godina, uradili smo u skladu sa Dejtonom“, naveo je član Predsjedništva BiH te dodao da je za njega najvažnija poruka da će mir i stabilnost BiH biti sačuvani.

O trenutnoj krizi u BiH, rekao ja da bilo kakav dogovor o rješavanju krize mora proći kroz institucije BiH.

Dogovor u institucijama BiH

„ Možete napraviti bilo kakav dogovor, ali da to ne bude usvojeno u institucijama BiH, to ništa ne znači“, kazao je Džaferović na konferenciji za medije.

Istakao je da misli da niko ko poduzima akcije koje poduzima Milorad Dodik, ne može proći bez sankcija o bilo kome da se radi.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je nakon sastanka sa Eskobarom održao press konferenciju u Istočnom Sarajevu.

„Rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički“, rekao je tom prilikom Dodik

„Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir“, poručio je Dodik.

Naveo je da će Republika Srpska nastaviti da brine o sebi jer je to jedini način da se očuva ustavna BiH.

„Eskobaru sam ponudio konkretne prijedloge. Rekao sam mu da svi oni koju zveckaju oružjem u BiH, trebaju da budu predmet brzih intervencija. Protiv takvih treba da se usmjere međunarodne snage. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih“, kazao je Dodik.

Kada je riječ o Dejtonu, Dodik je istakao da načelno po tom pitanju nema problema sa Eskobarom.

„Oni to vide u nekoj drugoj formi, a mi u formi koja je vazana za stalno otimanje od Srpske, stalnu destabilizaciju Srpske. Mi ne dijelimo vrijednosti BiH koja je pravljena tako što je kršen Ustav“, rekao je Dodik.

Istakao je da javnost treba da zna da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer ljudi neće da idu u tu vojsku.

„Ne želimo da u te kvote koje pripadaju Srbima i Hrvatima ulaze muslimani i da to bude muslimanska vojska“, kazao je Dodik.

Naveo je da Eskobar njihove prigovore smatra frustracijama.

„Naravno da smo frustrirani lažima koji su nam saopštavali, da je ovo ustavna država, ovo nije ustavna država. Imali smo značajan razgovor oko svih tih pitanja. Srpska će nastaviti da brine o sebi“, poručio je Dodik.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar  je nakon sastanka s članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamerntarne skupštine BiH koji je uslijedio nakon sastanaka u Predsjedništvu BiH, novinarima u Sarajevu kazao da je sa svima saglasan da rata neće biti.

„Najvažnija stvar o kojoj smo se dogovorili sa svim sagovornicima s kojima smo razgovarali danas, svi smo saglasni da rata neće biti i mislim da je to najvažnija poruka koju imamo. To nije poruka koju ćete čuti samo od onih lidera s kojima sam se ja sreo danas, to je poruka koju ćete čuti i od lidera iz regiona – izjavio je novinarima u Sarajevu“.

Moguće povlačenje odluka RS-a

Eskobar je kazao da je došao u BiH razgovarati s liderima i zbog nevjerovatnog ekonomskog potencijala koji Balkan posjeduje, istaknuvši da je Balkan najbrže rastući dio Evrope u ovom trenutku.

„Upravo radi ovog nevjerovatnog ekonomskog rasta, doduše dozvolite mi da kažem da BiH ne dijeli sve parametre tog rasta, ali upravo radi tog velikog rasta u regionu je razlog što ćete biti potrebni Evropi“,  kazao je.

Stoga, moramo dvije stvari učiniti – jedna je da obezbijedimo da BiH dijeli te parametre rasta sa ostatkom regiona, a druga je da Evropa prepozna ekonomski potencijal koji ovaj region ima“, kazao je Eskobar.

„ Potpuno sam ubijeđen da će Evropa shvatiti, u jednom razumnom vremenskom periodu, da vi trebate biti dio Evropske unije. Naravno da sam sa svojim sagovornicima govorio o svim ovim temama, ali isto tako je veoma bitno da potcrtam da ono što moramo obezbijediti je da BiH ostane jedinstvena, suverena, sa teritorijalnim integritetom“, istaknuo je Eskobar.

Kaže da mu je drago da je imao produktivan sastanak s Miloradom Dodikom, “gdje je otvorena mogućnost da se povuku sve one odluke koje se odnose na prijenos nadležnosti da bi mogli da nastavimo da radimo na ekonomskom razvoju“.

(Izvor: Faktor:ba, Avaz.ba, RTRS)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.