Nedjelja, 21 Aprila

Ogorčeni studenti EFSA za Megafon (1): Profesor Jahić godinama nad nama hrani svoj ego

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta UNSA najavljuje proteste i zahtjev za kontrolu inspekcije zbog slabe prolaznosti za koju, kako tvrde, krive profesora dr. Harisa Jahića. Dok čekamo odgovor profesora Jahića na naš upit, razgovarali smo s predstavnikom studenata (ime i prezime poznati rekaciji) o mogućim uzrocima problema na koji se žale.

Autor: N.Š.K.

Grupa studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sarajevo, obratila se i redakciji Megafon.ba pismom u kojem iznose brojne pritužbe na upravu Fakulteta, odnosno, profesora dr. Harisa Jahića, a zbog slabe prolaznosti na ispitu iz njegovog predmeta Računovodstvo.

U telefonskom razgovoru s predstavnikom ove grupe studenata saznajemo da su pripreme za protest u toku ali idu sporije zbog epidemioloških mjera koje moraju poštovati. Za sada su prolongirali poziv inspekciji jer su ih u međuvremenu dekanesa Ekonomskog fakulteta, prof.dr. Jasmina Selimović i ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić, zamolili da sačekaju da prođe bar još jedan ispitni rok, ma šta to značilo.

Imidž „najtežeg profesora“

Dekanesa je demantirala studente da je prolaznost slaba, međutim, naš sagovornik tvrdi da procenat od 54 posto koji je navela u demantiju medijima, nije realna slika jer nisu uračunati studenti svih odsjeka koji slušaju predmet kod profesora Jahića.

Na pitanje zbog čega sumnjaju da uzrok slabe prolaznosti nije neznanje studenata već krivica isključivo profesora, naš sagovornik kaže da nemaju saznanja da se od nekog traži novac ili slično već da je uzrok najvjerovatnije samovolja profesora.

„Nemamo saznanja da je nekome tražen novac ili slično i niko to ne tvrdi ali imamo problem godinama. Vjerujemo i da profesor jednostavno hrani svoj ego tako što nas malo prolazi na ispitima. Neki godinama ne mogu da polože njegov predmet. Ja sam cijelo ljeto išao na  instrukcije i plaćao dodatne časove. Profesor nam na predavanjima priča o uopštenim stvarima koje nam ne koriste na ispitu i kaže da ako smo pročitali knjigu da smo sve naučili. A kad dođemo na ispit imamo pitanja za koja nismo spremni. Njegova asistentica godinama na vježbama ponavlja iste zadatke koje nikada nemam na ispitu nego nešto sasvim drugo. Dok je pandemija, nastava uopće nije prilagođena kako treba, nemamo ni dovoljno vremena za neke odgovore“, prenosi naš  sagovornik stav kolega koje predstavlja.

Frustrirani su jer im se, zbog potrebe dodatnih instrukcija, povećavaju troškovi studiranja, a nerijetko su, tvrde, upravo radi predmeta Računovodstvo primorani da se ispisuju sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i nastavljaju školovanje na nekom od privatnih univerziteta.

Uskoro pročitajte: Šta na optužbe studenata kaže profesor Haris Jahić?

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.