Utorak, 21 Maja

Oglasili se RTVFBiH nakon odluke BHRT-a o gašenju usluga produkcije i realizacije programa 

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Federalnoj televiziji i njenoj produkciji prijeti mrak na ekranu! Taoci politike, žrtve laži, lobija i perfidnih ucjena BHRT-a, kaže se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH povodom Odluke Uprave BHRT-a o gašenju produkcije i realizacije radiotelevizijskog programa RTV Federacije BiH  od 6. maja.

Još jednom su pozvani na razum i saradnju Upravu BHRT-a umjesto daljeg produbljivanja krize i ugrožavanja rada oba Javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH. Saopštenje prenosimo u cijelosti:

„U povodu  Odluke Uprave BHRT-a od 06.05.2024. o gašenju produkcije i realizacije radio-televizijskog programa RTV Federacije BiH, Poslovodni odbor RTV Federacije BiH još jednom želi pozvati  na razum i suradnju Upravu BHRT-a umjesto na daljnje produbljivanje krize i ugrožavanje rada oba Javna servisa sa sjedištem u Sarajevu te obustavljanja osnovne djelatnosti RTV Federacije BiH.

Uskraćivanjem realizacije političkih emisija FTV-a uskraćuje se mogućnost građanima Federacije i BiH da se upoznaju sa stavovima, idejama i planovima protagonista na domaćoj političkoj sceni te na taj način BHRT izravno krši ustavno pravo na informiranje.

Istodobno, našim radnicima onemogućava se ustavno pravo na rad ujedno prouzrokujući prema RTV Federacije BiH i veliku materijalnu štetu.

Poslovodni odbor Federalne radio-televizije  upozorava da bi najavljene akcije BHRT-a imale nesagledive posljedice i prema partnerskim privatnim i javnim poduzećima koji preko programa RTV Federacije također obavljaju svoju osnovnu djelatnost.

Iz svih pobrojanih  razloga, zakonska odgovornost rukovodstva BHRT-a kao i odgovornost za štetu u ovom slučaju je izvjesna.

Zato Upravu BHRT-a opet pozivamo na razum.

Poznato je da je RTV Federacije BiH do prekida naplate 31.12.2023. i raspodjele RTV takse, redovito svakomjesečno plaćala sve obveze prema BHRT-u i namjerava to i dalje činiti čim se uspostavi raspodjela RTV takse utemeljena na zakonskim osnovama. Podsjećamo da smo po ovom osnovu za više od 200 prethodnih mjeseci  BHRT-u uredno uplatili više od 100 miliona konvertibilnih maraka. Upravi BHRT-a je dobro poznato da ove obveze ne ispunjavamo uredno u samo posljednja četiri mjeseci kada smo ostali bez RTV takse kao osnovnog prihoda, a za prekid Ugovora o RTV taksi 31.12.2023. svojim nepotpisivanjem odgovornost snosi  BHRT. Znači, plaćali smo sve usluge više od dvadeset godina i sada, jer nismo platili posljednja četiri mjeseca iz opravdanih navedenih razloga, BHRT je odlučio ugasiti program RTV Federacije BiH.

To je nedopustivo u poslovnoj i svakoj drugoj etici, a kako se radi o javnim servisima, plašimo se da ima i elemente kaznenog djela.

U istom razdoblju kada smo lišeni osnovnog prihoda od RTV takse, BHRT je od resornog Ministarstva dobio 4 miliona konvertibilnih maraka da bi se nastavio rad BHRT-a, a ne da kompletna sredstva „časkom“ potroši i počne gasiti program federalnog javnog servisa.

Umjesto da se iscrpljujemo, pozivamo BHRT da napokon pristupimo potpisivanju Ugovora sa Elektroprivredom BiH  koji će s jedne strane jamčiti zakonsku raspodjelu RTV takse, a s druge strane će omogućiti veće prihode za BHRT i do nekoliko miliona maraka godišnje kako je to FTV u protekla 2 mjeseca konkretnim internim Ugovorom dvaju Emitera i nudila. Nije nam jasno zašto BHRT uporno odbija ovakve  prijedloge, a da pri tom nije ponudio niti jedan drugi na Zakonu utemeljen prijedlog. Ponavljamo da bi realizacija ovih prijedloga omogućila nesmetano emitiranje programa oba javna emitera, plaće za sve radnike u njima i ostanak u postojećim zakonskim okvirima koji jamče jedinstveni Javni servis u Bosni i Hercegovini.

Ovim Saopštenjem Poslovodni odbor poziva sve relevantne institucije i pojedince da zaustave gašenje programa Javnog servisa RTV Federacije BiH“, kaže se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH.

(Federalna.ba)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.