Utorak, 21 Maja

Održan kontinuitet rasta primanja zaposlenih u oblastima obrazovanja i kulture, potpisani sporazumi sa sindikatima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar obrazovanja i nauke TK potpisali su danas sa predsjednikom Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor TK Admirom Terzićem i predsjednikom Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedinom Kulovićem sporazume o utvrđivanju osnovice za obračun plate, iznosa povećanja plate, najniže plate, iznosa naknade za ishranu u toku rada (topli obrok), iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora (regres) te iznosa pomoći shodno Uredbi o isplati pomoći od strane poslodavaca za zaposlene u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja te u ustanovama kulture Tuzlanskog kantona koji plaće i naknade primaju iz Budžeta Tuzlanskog kantona u 2024. godini kao i anekse kolektivnih ugovora za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu.

„Vlada Tuzlanskog kantona postigla je sporazum o osnovici, toplom obroku i regresu sa reprezentativnim sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja. Također su potpisani aneksi kolektivnih ugovora za osnovno i srednje obrazovanje gdje su unaprijeđena određena prava zaposlenih. Pregovori su dugo trajali ali smo uspjeli da pronađemo kompromis između uvećanja prava radnika i stabilnosti budžeta TK na zadovoljstvo svih, kako zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju tako i Vlade TK“, kazao je ministar obrazovanja Ahmed Omerović.

„Današnjim potpisivanjem Sporazuma i Aneksa kolektivnih ugovora za zaposlene u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i ustanovama kulture realizovan jedan od prioriteta rada sindikata a to je kontinuitet rasta primanja zaposlenih. Također, kroz izmjene i dopune kolektivnih ugovora poboljšana su i precizirana određena prava radnika“, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora sindikata za srednje i visoko obrazovanje Terzić, uz napomenu da se nastavlja pregovarački proces o ostalim zahtjevima sindikata koji u ovom dijelu pregovaranja nisu završeni.

Sporazumi i aneksi na snagu stupaju od danas dok će se odredbe aneksa primjenjivati od 1. aprila 2024. godine, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.