Srijeda, 29 Maja

Od 1. oktobra moguće isključivo elektronsko podnošenje većine obrazaca Poreznoj upravi FBiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elektronsko podnošenje pojedinih poreznih prijava/obrazaca Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine bilo je moguće i proteklih desetak godina s tim da nije bila ukinuta mogućnost i „ručnog“ podnošenja u ispostavama PUFBiH.

Novim Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak, od 1. oktobra podnošenje većine prijava moguće je samo elektronskim putem.

Autor: Megafon.ba

Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Herceovine (PUFBiH) obavijestili su porezne obveznike da je Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dohodak („Službene novine FBiH“, broj: 48/21), koji je stupio na snagu 26. juna 2021. godine, poreznim obveznicima propisana obaveza da od 1.10.2021. godine Poreznoj upravi podnose elektronskim putem sljedeće porezne prijave/obrasce: 

Obrazac APR-1036 – Akontacija poreza po odbitku rezidenta,

Obrazac MIP 1023 – Mjesečni izvještaj o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak,

Obrazac PMIP-1024 – Pojedinačni mjesečni izvještaj o isplaćenim plaćama, obračunatim i uplaćenim doprinosima i porezu na dohodak od nesamostalne djelatnosti,

Obrazac GIP-1022 Godišnji izvještaj o ukupno isplaćenim plaćama i drugim naknadama,

Obrazac ASD -1032 Akontacije poreza po odbitku na prihode od drugih samostalnih djelatnosti,

Obrazac AUG-1031 Akontaciju poreza po odbitku za povremene samostalne djelatnosti,

Obrazac PDN-1033 Prijave poreza na dohodak od ulaganja kapitala, dobitke nagradnih igara i igara na sreću i porez po odbitku nerezidenata na prihode od povremenog obavljanja samostalne djelatnosti.

Porezni obveznici koji su registrovani za korištenje E-usluga nPIS-a navedene obrasce moći će podnijeti elektronski s već postojećim pristupom E-uslugama, bez bilo kakvih dodatnih kontakata s Poreznom upravom.

Porezni obveznici koji nisu registrovani za korištenje E-usluga nPIS-a i koji nemaju važeći certifikat za pristup informacionom sistemu Porezne uprave, mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave za registraciju i podnijeti uredno popunjenu i potpisanu Izjavu o korištenju usluga Internet pristupa sistemu Porezne uprave FBiH.

Porezni obveznici imaju obavezu da do 1.10.2021. godine osiguraju pristup informacionom sistemu Porezne uprave Federacije BiH za elektronsko podnošenje poreznih prijava/obrazaca.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.