Srijeda, 29 Maja

Obilježen Dan odbrane Tuzle

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Dan odbrane Tuzle, jedan od najznačajnijih datuma iz novije historije, obilježava se 15. maja.

Prije 32 godine, paravojska tzv. Srpske Republike (osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića), sa pripadnicima strane vojne sile – Vojske Jugoslavije (28.4.1992. godine, Ustavom Jugoslavije ukinuta JNA i osnovana Vojska Jugoslavije), napali su Tuzlu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne bezbjednosti Tuzla su, vršeći svoju Ustavom SR BiH i Zakonom propisanu obavezu, postupajući u nužnoj odbrani, odbili napad na sebe, građane i Tuzlu i na taj način odbranili ovaj grad i time sudbonosno doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine, saopćeno je ranije iz uprave Grada Tuzla.

Predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti, učesnici odbrambeno- oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke odali su danas počast poginulim braniocima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i svim civilnim žrtvama rata, na spomen obilježju poginulim borcima Brčanske Malte.

Potom su se delagacije uputile do Slane banje gdje je također odata počast poginulim braniteljima Tuzle.  

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.