Ponedjeljak, 22 Aprila

O sudijama koji se tuku u kafani i tužiocima koji skrivaju predmete, sve je javno objavljeno, ako ko želi da čita

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kada neka međunarodna organizacija objavi izvještaj o monitoringu rada pravosudnih institucija onda se po pravilu polemizira u javnosti i pita kako je moguće da se određene stvari događaju u institucijama koje bi trebalo da budu oličenje morala i profesionalizma. Međutim, na internet stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), javnosti pa i nadležnim institucijama koje mogu regirati, svakodnevno su dostupne sve objavljene odluke disciplinskih komisija koje najbolje ilustriraju da razloga za disciplinske prekršaje ima, da su razlozi nerijetko drastična kršnja sudijske i tužilačke etike, ali i da je u najvećem broju slučajeva kazna tek javna opomena ili smanjenje plate za određeni procenat.

Zbog krivice za zastaru osam predmeta smanjenje plate 10 posto

Megafon.ba je pisao u septembru 2018. godine o drastičnim slučajevima, a upravo na osnovu odluka disciplinskih komisija objavljenih na zvaničnoj stranici VSTV-a u sekciji Odluke, što je dostupno svima koji žele da čitaju.

Analizom više od 200 odluka u prvostepenim i drugostepenim disciplinskim postupcima protiv sudija, tužilaca i stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima, od 2010. godine do danas, vidljivo je da su u VSTV-u svjesni da ni sudije i tužioci nisu imuni od nepostupanja u predmetima zbog čega je došlo do zastare ili kršenja procedura čime se dovedi u pitanje zakonitost presuda. Međutim, sankcije koje su uslijedile uglavnom su bile javne opomene ili privremeno, neznatno smanjene plate. Razrješenje s dužnosti nije česta praksa.

U jednoj od konačnih odluka disciplinske komisije VSTV-a koju smo analizirali navodi se da je optuženi „iskazao nemar u vršenju dužnosti tužioca i ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca“, zbog čega je u 8 predmeta nastupila zastara, te je S.H. tužilac Kantonalnog tužilaštva (VSTV za javnost objavljuje samo inicijale tuženih sudija i tužilaca  i bez naziva institucije) kažnjen smanjenjem plate za 10 posto, na period od dva mjeseca.

Sankcija je obrazložena činjenicama da je tuženi disciplinske prekršaje počinio iz nehata, da je priznao navode iz disciplinske tužbe, izrazio kajanje zbog prekršaja te da se radi o tužiocu sa dugogodišnjim radnim iskustvom u pravosuđu.

Disciplinsku mjeru smanjenje plate za 10 posto na period od deset mjeseci, VSTV-ova disciplinska komisija izrekla je D.V., sudiji Općinskog suda. Optuženi je od  sredine jula 2009. godine do sredine jula 2010. godine u predmetu iz radnih odnosa a za koje je propisana hitnost u rješavanju, neopravdano odugovlačio postupak. Tuženi sudija je u istom predmetu donio više odluka, kojima je prekršio zakon i uporno i neopravdano kršio pravila postupka i istovremeno takvim postupanjem iskazao ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije. Na koncu je ovaj sudija kažnjen privremenim smanjenjem plate za deset posto.

Disciplinska komisija je sutkinju M.R., sudiju Općinskog suda kaznila smanjenjem plate za 30 posto u periodu od 8 mjeseci zbog propuštanja da stranci u postupku bude dostavljena tužba radi odgovora i eventualne žalbe, te je donijela sudsko rješenje a sporna nekretnina je uknjižena bez prava učesnika u sporu da odgovore na tužbu.

Sudija V.M. je zbog fizičkog sukoba na javnom mjestu kažnjen javnom opomenom i smanjenjem plate za 10 posto u periodu od pet mjeseci. V.M. je u večernjim satima sjedio sa određenim osobama u restoranu kada je došlo do prepirke a kasnije i fizičkog sukoba sa jednom osobom iz društva.  

Disciplinska komisija ga je kaznila jer je na javnom mjestu zanemario obavezu dostojanstvenog ponašanja i očuvanja standarda etičkog ponašanja sudije a fizičkim sukobom je naštetio ugledu sudijske funkcije.

Pijani i korumpirani stručni saradnici

Nekoliko se disciplinskim postupaka, kako smo pisali, odnosilo i na stručne saradnike.

Zbog pijanstva na poslu, zbog kojeg su ga u Hitnoj službi morali trijeznici, stručni saradnik Općinskog suda D.J. kažnjen je privremenim smanjenjem plate za 10 posto.  

L.K., stručna saradnica Općinskog je suspendirana s posla osam mjeseci jer je izuzela predmet iz pisarnice suda a na intervenciju M.L., kupca nekretnine u izvršnom postupku, iako predmetom nije zadužena putem Sistema za automatsko upravljanje sudskim predmetima (CMS) niti je na bilo koji drugi način ovlaštena da postupa u predmetu, neovlaštenim korištenjem korisničkog naloga i lozinke stručnog saradnika G.J., bez njegovog znanja, donijela rješenje kojim se obustavlja izvršni postupak i ukidaju sve provedene radnje.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.