Utorak, 23 Jula

Kazne VSTV-a za sudije, tužioce i saradnike: za tuču u kafani i pijanstvo na poslu dobiju javnu opomenu i manju platu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. – K.

Sudije i tužioci u Bosni i Hercegovini nisu bezgriješni i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH je od 2010. godine do danas donijelo 128 odluka u prvostepenim i drugostepenim disciplinskim postupcima protiv sudija, tužilaca i stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima.

Kažnjeni su uglavnom zbog nepostupanja u predmetima zbog čega je došlo do zastare ili kršenja procedura čime je dovedena u pitanje zakonitost presude.

Sankcije koje su uslijedile uglavnom su bile javne opomene ili privremeno, neznatno smanjene plate. Razrješenje s dužnosti nije česta praksa.

Ne dirajte mi platu u kreditu sam

U jednoj od konačnih odluka disciplinske komisije VSTV-a navodi se da je optuženi „iskazao nemar u vršenju dužnosti tužioca i ponovljeno nepoštivanje dužnosti tužioca“, zbog čega je u osam predmeta nastupila zastara, te je S.H. tužilac Kantonalnog tužilaštva (VSTV za javnost objavljuje samo inicijale sudija bez naziva institucije) kažnjen smanjenjem plate za 10 posto, na period od dva mjeseca.

Optuženi se žalio komisiji jer ima kredit ali žalba nije uvažena jer nije dostavio dokaz iz banke.

Relativno blaga sankcija obrazložena je činjenicama da je tuženi disciplinske prekršaje počinio iz nehata, da je priznao navode iz disciplinske tužbe, izrazio kajanje zbog prekršaja te da se radi o tužiocu sa dugogodišnjim radnim iskustvom u pravosuđu .

U drugom primjeru koji izdvajamo, M.K., sudiju Okružnog suda, drugostepena disciplinska komisija VSTV-a proglasila je odgovornim jer je od septembra 2008. do aprila  2011. godine postupajući u predmetu protiv petorice optuženih za tešku krađu, iako je  predmetu prijetilo nastupanje zastare, propustio da preduzme potrebne mjere za okončanje predmeta. M.K. je kažnjen javnom opomenom.

Jedna od odluka drugostepene disciplinske komisije VSTV-a bila je i razrješenje dužnosti G.L. koja je kao tužilac Okružnog javnog tužilaštva … u septembru 2012. godine pripremila optužnicu protiv dva osumnjičena lica a u decembru iste godine predmetni spis, umjesto da dostavi nadležnom sudu na potvrđivanje, arhivirala na period od 15 godina.

Predmet je bio arhiviran najmanje četiri godine, sve do  februara 2017. godine, kada ga je glavni tužilac otkrio u arhivi, kada je već nastupila zastara.

Također je od marta 2011. do februara 2017. godine, u šest tužilačkih predmeta neopravdano i uprkos upozorenjima službenika, a nakon što je u spisima pripremila optužnice protiv osumnjičenih lica, propustila dostaviti spise nadležnoj službi tužilaštva radi otpreme i upućivanja optužnica i dokaza nadležnim sudovima na potvrđivanje.

U istom periodu je u tri tužilačka predmeta propustila obavijestiti oštećena lica o donošenju naredbe o obustavi istrage, dok je u jednom predmetu oštećenog obavijestila nakon 5 godina i 4 mjeseca od donošenja naredbe o obustavi istrage. U svojoj je žalbi dotična tužiteljica kao razlog navela neadekvatne uvjete rada, što komisija VSTV-a nije uvažila.  

Disciplinsku mjeru smanjenje plate za 10 posto na period od deset mjeseci, VSTV-a komisija izrekla je D.V., sudiji Općinskog suda . Optuženi je od  sredine jula 2009. godine do sredine jula 2010. Godine u predmetu iz radnih odnosa a za koje je propisana hitnost u rješavanju, neopravdano odugovlačio postupak. Istovremeno nije postupio po uputama višeg suda da pravilno primijeni procesni zakon, četiri puta je donio presude bez održavanja pripremnog ročišta ili glavne rasprave. Dakle, tuženi je u istom predmetu donio više odluka, kojima je prekršio zakon i uporno i neopravdano kršio pravila postupka i istovremeno takvim postupanjem iskazao ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudije. Na koncu je ovaj sudija kažnjen privremenim smanjenjem plate za deset posto.

U januaru ove godine, disciplinska komisija VSTV-a  je okončala slučaj sutkinje M.R., sudije Općinskog suda zbog propuštanja da stranci u postupku bude dostavljena tužba radi odgovora i eventualne žalbe, te je donijela sudsko rješenje, sporna nekretnina je uknjižena a bez prava učesnika u sporu da odgovore na tužbu. U drugom slučaju zbog kojeg je disciplinska komisija pokrenula postupak protiv M.R. je sutkinja propustila obavijestiti Ustavni sud Federacije BiH da je postupljeno po njihovoj presudi. Sudinica M.R. je kažnjena smanjenjem plate za 30 posto u periodu od 8 mjeseci.

Sudija se tukao u restoranu

Protiv sudije V.M. okončan je prvostepeni disciplinski postupak zbog fizičkog sukoba na javnom mjestu. V.M. je u martu ove godine, u večernjim satima, sjedio sa određenim osobama u restoranu kada je došlo do prepirke a kasnije i fizičkog sukoba sa jednom osobom iz društva.  

Disciplinska komisija ga je kaznila jer je na javnom mjestu zanemario obavezu dostojanstvenog ponašanja i očuvanja standarda etičkog ponašanja sudije a fizičkim sukobom je naštetio ugledu sudijske funkcije. Kažnjen je izricanjem javne opomene i smanjenjem plate za 10 posto u periodu od pet mjeseci. Ovu odluku mora potvrditi drugostepena komisija.

STRUČNI SARADNICI: Pijanstvo na poslu i lažiranje spisa 

 Protiv stručnog saradnika Općinskog suda D.J. okončan je prvostepeni disciplinski postupak pokrenut jer je u oktobru 2017. godine, u jutarnjim satima, a nakon informacije uposlenika suda, zatečen kako u svojoj kancelariji „leži na podu naslonjen na zid, nefunkcionalan za rad, uz nerazgovjetno komuniciranje, nakon čega je od strane K.B. i M.B., također uposlenika suda, odveden u Javnu ustanovu Dom zdravlja …“. U ljekarskom nalazu navedeno je „iz usta pacijenta se osjeća miris koji asocira na alkohol“, dok je u dijelu navedenom pod nazivom „Dijagnoza“ evidentirano: (I10)HTA i Aethilismus. Stručni tim za psihijatrijsko vještačenje određen rješenjem Prvostepene disciplinske komisije VSTV BiH u nalazu i mišljenju konstatovao je da je tuženi zapravo bio u stanju akutne alkoholiziranosti. Prvostepena komisija mu je odredila izricanje javne opomene te smanjenje plate za 10 posto u periodu od šest mjeseci.

L.K., stručnoj saradnici Općinskog suda u februaru 2016. godine istekla je kazna disciplinske komisije koja je suspendirala s posla osam mjeseci. Saradnica suda je proglašena odgovornom jer je u martu 2015. godine izuzela predmet iz pisarnice suda a na intervenciju M.L., kupca nekretnine u izvršnom postupku, iako predmetom nije zadužena putem Sistema za automatsko upravljanje sudskim predmetima (CMS) niti je na bilo koji drugi način ovlaštena da postupa u predmetu. Neovlaštenim korištenjem korisničkog naloga i lozinke stručnog saradnika G.J., bez njegovog znanja, donijela je rješenje kojim se obustavlja izvršni postupak i ukidaju sve provedene radnje. Također je uputila dopis blagajni suda za povrat uplaćenog depozita i otpremu akata strankama.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.