Petak, 14 Juna

Novinarka Nidžara Ahmetašević puštena iz pritvora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević koja je danas uhapšena, kako je saopćeno iz sarajevske policije zbog narušavanja javnog reda i mira, puštena je iz pritvora. Ovu je informaciju medijima je potvrdio i njen advokat Muhamed Čučak.

Iz policije su ranije saopćili da je uhapšena smještena u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode te da će protiv nje u zakonskom roku biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima javnog reda i mira KS.

Medijska zajednica i javnost osudili su privođenje aktivistice, a posebno nakon objave videa koji je Nidžara Ahmetašević snimila tokom privođenja i na kojem se čuje kako policajac govori: „Stavite lisice budali, vodi je u Jagomir“.   

Na početku videosnimka čuje se policajac koji sagovorniku na telefon govori o tome da je novinarka htjela da interveniše zbog nepropisnog parkiranja te da sve vrijeme snima službene osobe na dužnosti.

Također se čuje kako Ahmetašević upozorava policijske službenike jer zaštitnu masku ne nose na propisan način.

Ahmetašević je uhapšena danas u 13 sati, još uvijek nema zvaničnog pojašnjenja zašto je u prostorijama MUP-a KS zadržana skoro 6 sati.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.