Četvrtak, 13 Juna

Novi „zeleni“ projekat Elektroprivrede BiH: Uzgojem biomase za termoelektrane smanjila bi se potrošnja uglja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elektroprivreda je već pristupila realizaciji pilot projekta uspostave eksperimentalnih zasada brzorastuće biomase – vrbe na lokacijama rudnika Kreka i Breza, dok je za 2022. godinu u planu da se zasadi prošire na lokacijama Đurđevik i Breza.

Autor: Megafon.ba

Predstavnici Sektora za strateški razvoj Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Vlade Tuzlanskog kantona razgovarali su danas o uspostavi eksperimentalnih zasada brzorastuće biomase – vrbe na lokacijama rudnika Kreka, Đurđevik i Breza. Upotrebom biomase u termoelektranama smanjila bi se potrošnja uglja, time i emisije C02, a to bi omogućilo i dalje funkcioniranje i rad pogona termoelektrana u nadolazećem periodu koje predviđa plaćanje nadoknada za emisije C02, konstatirano je na sastanku.

Tranzicija ugljenih regiona

U saradnji sa američkom kompanijom „E3 International” Elektroprivreda je već pristupila realizaciji pilot projekta uspostave eksperimentalnih zasada brzorastuće biomase-vrbe na lokacijama rudnika Kreka i Breza na površinama po 1 hektara, dok je za 2022. godinu u planu je da se ovi eksperimentalni zasadi prošire na dodatnih 15 do 30 hektara na lokacijama rudnika Kreka, Đurđevik i Breza.

„Smatramo da pravedna tranzicija ugljenih regiona može biti uspješan proces jedino uz zajednički angažman svih sudionika, gdje lokalne i regionalne zajednice i vlade imaju svakako važnu ulogu”, kazali su iz Elektroprivrede.

Sastanak predstavnika Elektroprivrede BiH i Vlade TK (Foto: Press Vlade TK)

„Vlada će podržati ovakve inicijatve i biti njihov zagovornik. Tu smo da budemo partneri, sagovornici, posebno iz razloga što se posljedice svih činjenja ili nečinjenja u oblasti rudarstva i energetike direktno reflektiraju na građane Tuzlanskog kantona”, istaknuo je premijer Tuzanskog kantona Kadrija Hodžić, izražavajući zadovoljstvo što su projekti Elektroprivrede u suglasju sa intencijama Kantonalne vlade da poveća stopu ekološke prihvatljivosti poslovanja svih privrednih subjekata, a posebno onih koji su inače u kategoriji velikih zagađivača.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina se obavezala na proces dekarbonizacije kroz obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici, Pariški protokol o klimi, te nedavnim potpisom deklaracije Balkan Green Deal.

U kontekstu aktuelnog procesa dekarbonizacije energetskog sektora, kao i energetske tranzicije ugljenih regiona, svaka aktivnost na rudnicima koja vodi ka dekarbonizaciji, diverzifikaciji poslova kao i prenamjeni zemljišta, može doprinijeti održivim rješenjima i u konačnici, pravednijoj tranziciji.

Dosadašnji proces rekultivacije na degradiranim površinama rudnika koji su u sastavu Koncerna EPBiH, uglavnom se odvijao kroz poljoprivredne aktivnosti ratarstvo, voćarstvo, stočarstvo, povrtlarstvo, ribarstvo i drugo, ali potpuno i funkcionalno iskorištenje degradiranih površina u rudnicima zahtijeva intenzivna istraživanja u cilju pronalaženja optimalnih rješenja, rečeno je.

U ime Vlade TK, uz premijera Hodžića, današnjoj prezentaciji su prisustvovali ministar privrede Mevludin Hodžić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vahidin Smajlović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Esad Džidić i ministar finansija Vedran Lakić, te savjetnik premijera TK Muzafer Brigić.

Projekat su, u ime Elektroprivrede BiH, prezentirali rukovodilac sektora za strateški razvoj Anes Kazagić, vodeći stručni saradnik za razvoj rudnika Nevad Ikanović i rukovodilac službe rudarskih mjerenja Izet Čičkušić.

(Izvor: Vlada TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.