Subota, 25 Maja

Novi zbor građana: Tuzla grad za ljude ili grad za automobile?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Automobil danas za mnoge ljude nije više samo luksuz već potreba pa čak i navika. Nezamislivo je živjeti bez automobila i u gradu bez automobila. Međutim, ovaj luksuz brzine i udobnosti često radi sam protiv sebe i potrebna je cijela infrastruktura kako bi savremeni gradski promet funkcionisao.

Automobili zahtijevaju ceste, kružne tokove, semafore, parkinge i široke ulice s više traka, bučni su i zagađuju okolinu. Ponekad se događa da se cijela gradska infrastruktura podredi automobilima i prometu. Može se postaviti pitanje kome zapravo pripada grad- ljudima koji u njemu žive ili automobilima.

Kako bi nadležni i eksperti s građanima razgovarali o ovom problemu Front slobode organizira Zbor građana u Tuzli u utorak 2. aprila u prostorijama MZ Novi Grad I na adresi Dr. Rose Hadživuković 9. Zbor će početi u 18:00 i bit će posvećen upravo temi da li Tuzla pripada automobilima ili ljudima.

Na zboru će biti govora o problemu prometa, javnog prijevoza, biciklizma, parkinga, zelenih površina, urbanog planiranja i uređenja mjesnih zajednica Novi Grad I i Novi Grad II koje obuhvaćaju prostor od Male pijace do Hotela Melain.

Na zbor su pozvani predstavnici Zavoda za urbanizam i Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoline Tuzla. O ekološkim aspektima problema s građanima će razgovarati ekspertica dr.sc. Džemila Agić. Uz navedene teme zbor će biti prilika i za otvaranje drugih pitanja ovih mjesnih zajednica koja opterećavaju građane.

Vidimo se na zboru!, saopćeno je iz Fronta slobode.

(Izvor: Front slobode/D. Šakanović)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.