Petak, 14 Juna

Novi Zakon o stečaju pooštrava kontrolu nad radom stečajnog upravnika

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novi Zakon radnike stavlja u prvi isplatni red i pooštrava kontrolu rada stečajnog upravnika te propisuje da jedan upravnik može voditi maksimalno dva stečajna postupka.

Autor: Megafon.ba

U Federaciji Bosne i Hercegovine je na snazi Zakon o stečaju, koji će omogućiti privrednim društvima s finansijskim teškoćama da, prije nego što nastupi platežna nesposobnost i razlog za stečaj, restrukturiraju svoje finansijske obaveze i otklone mogućnost stečaja i nastave normalan privredni život.

Uređeniji predstečajni postupak

Ministar pravde Mato Jozić za Fenu je rekao da oni koji to ne uspiju u postupku restrukturiranja imaju mogućnost da to učine u stečajnom postupku reorganizacijom stečajnog dužnika prema ovom Zakonu.

Ministar je istakao da Zakon o stečaju sadrži niz novina, a ogledaju se u tome da se uređuje predstečajni postupak i njime uvodi finansijsko i operativno restrukturiranje privrednih subjekata. Tako je u predstečajnom postupku omogućeno nelikvidnom privrednom društvu da zaključi nagodbu s povjeriocima s ciljem lakšeg i povoljnijeg izmirenja novčanih obaveza.

Ovaj zakon propisuje da je Finansijsko-informatička agencija (FIA) nadležna, odnosno ovlaštena da pokrene prekršajni postupak protiv stečajnog dužnika, odnosno organa ovlaštenog za njegovo zastupanje ako ne podnesu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka u roku od 60 dana nakon  nastupanja platežne nesposobnosti i da će biti kažnjeni novčanom kaznom za prekršaj.

Mato Jozić, federalni ministar pravde (Foto: Press Vlade FBiH)

– Propisivanje nadležnosti za FIA-u da pokreće prekršajni postupak protiv stečajnog dužnika, odnosno organa ovlaštenog za njegovo zastupanje je izuzetno važna i od značaja za blagovremeno pokretanje stečajnog postupka – kazao je Jozić.

Utvrđen je način praćenja izvršenja određenih radnji u postupku od predsjednika sudova i rukovodilaca organa uprave, zavisno od toga da li je riječ o sudskim ili upravnim postupcima.

– Posebno su obrađene odredbe zakona koje se odnose na stečajnog upravnika. Pooštreni su uslovi za izbor stečajnih upravnika koji moraju položiti ispit za stečajnog upravnika i stalno raditi na edukaciji i ličnom usavršavanju. Povećan je stepen kontrole rada upravnika, kao pojačan stepen kontrole od stečajnog sudije. Također je broj stečajnih predmeta koje može voditi jedan stečajni upravnik limitiran na dva, a određeno je i obavezno osiguranje stečajnih upravnika za sve rizike koji se odnose na njihovo profesionalno djelovanje – naglasio je ministar Jozić.

Zakonom je unaprijeđen je sistem obavještavanja stranaka u stečajnom postupku.

– Prava radnika po osnovu njihovih potraživanja su u potpunosti zaštićena i radnici i prijašnji radnici stečajnog dužnika se nalaze u povoljnijem položaju u odnosu na važeći zakon. Naime, osim što radnici i prijašnji radnici stečajnog dužnika imaju pravo na sva potraživanja nastala do dana otvaranja stečajnog postupka u punom bruto iznosu, u prvom isplatnom redu, ovim zakonskim tekstom su iz prvog isplatnog reda isključeni članovi uprave društva, članovi nadzornog odbora i odbora za reviziju obzirom da su u pitanju odgovorne osobe koje su svojim postupanjem doprinjele nepovoljnom stanju dužnika, a njihova potraživanja u stečajnom postupku su jako velika – pojasnio je Jozić.

Ograničeni rokovi

Kada je riječ o unovčavanju imovine stečajnog dužnika, u odnosu na raniji zakon, rekao je da su jasno određenija pravila unovčenja imovine čiji je cilj brže i transparentnije unovčenje imovine, što je preduslov bržeg i boljeg namirenja povjerilaca u stečajnom postupku.

Ovim zakonom je predviđena prodaja stečajnog dužnika kao pravne osobe.

– Predviđeno je donošenje više podzakonskih akata za provođenje zakona koji će biti smjernica organima stečajnog postupka na koji način i kojim rokovima će se izvršavati određene radnje u stečajnom postupku – poručio je razgovoru za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.  

(Izvor: Press Vlade FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.