Četvrtak, 20 Juna

Novalić u augustu obećao da će sve bolnice u FBiH biti aktivirane kao izolatoriji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Početkom augusta, kada je zbog popuštanja mjera prevencije koronavirusa došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, federalni premijer Fadil Novalić je, podsjetimo, u Sarajevu organizirao sastanak sa premijerima kantona, predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH, čelnicima Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalne uprave policije, inspekcije i Civilne zaštite.

Za osam mjeseci u KS samo 92 kreveta za oboljele

Kako je zvanično saopćeno na službenoj stranici Vlade, 10. augusta dogovoreno je da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji.

Dogovoreno je i da kantoni u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

Dva mjeseca kasnije situacija na terenu nije ni blizu obećanoj.

Kanton Sarajevo, u kojem je epidemiološka slika najlošija, ima jedan izolatorij na Podhrastovima čiji kapacitet je 92 kreveta, a trenutno je u klinici smješteno 96 pacijenata.

Kako su u ovom kantonu predviđeni kapaciteti za hospitalizaciju oboljelih od koronavirusa iscrpljeni, Vlada KS i Krizni štab Ministarstva zdravstva su danas održali sjednicu na kojoj je odlučeno da se krene u pripremu novog izolatorija. Predviđeno je da izolatorij bude smješten u Željezničkom školskom centru u Buča Potoku.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.