Subota, 22 Juna

NIŠTA NOVO: Narodu vijesti i igara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nermina Šunj – Kušljugić

Lider SDA BiH i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, najednom spremno odgovora na novinarsko pitanje o mogućim SDA-ovim kandidatima za njegova nasljednika u državnom Predsjedništvu. Reče da se radi o Denisu Zvizdiću, Safetu Softiću, Adilu Osmanoviću i Šefiku Džaferoviću. Ovom je izjavom na leđa pobrojane četvorke vješto stavio metu za medijske jurišnike.

Preusmjeravanje pažnje

Izetbegović navodno nema baš mnogo povjerenja u pojedine ljude iz najužeg vrha stranke.

Aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH i jedan od potpredsjednika SDA BiH Denis Zvizdić važi za najizglednijeg kandidata za člana državnog Predsjedništva, ali ne znači to da je i Izetbegovićev favorit.

Zvizdić zahvaljujući i lobiju okupljenom oko njega, uživa značajan uticaj u stranci, a također je i „trn u oku“ lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, još od kada je imenovan na čelo Vijeća ministara.

Zna Izetbegović da bi koalicija s SBB-om drugačije funkcionirala i da su se zadovoljile Radončićeve ambicije, a po ustaljenom rasporedu moći Radončić je vidio svoje nepisano pravo da kao koalicioni partner dobije jednu od najviših funkcija u zemlji. Nuđene mu ministarske funkcije samo su podgrijale sujetu. Jedna od meta Radončićeve medijske pukovnije već izvjesno vrijeme je i Zvizdić, koji je prethodno zauzeo funkciju jednu od dostojnih lidera SBB-a.

Jedina druga, ali mnogo važnija funkcija koju Radončić priželjkuje je fotelja u državnom Predsjedništvu. U ovom mu slučaju Izetbegović ne može pomoći. Naprotiv, SDA kandidati su protivnici u predstojećoj utrci za glasače. A utrka će biti nesumnjivo oštra, jer kad je Radončić u pitanju, nije to tek dokazivanje podrške u narodu. Radi se i o političkom prestižu.

Zato neka se pored Zvizdića, i Osmanović, Softić i Džaferović spreme za rendgen njihovih života i djela od Radončićevih i drugih medijskih „istraživača“. Neka se spreme i brojni članovi familije ako su raspoređeni u institucijama, javnim preduzećima i fondovima.

Iako je riječ o uticajnim članovima stranke, malo je vjerovatno da će osim Zvizdića ostala pomenuta trojica uopće biti razmatrani kao kandidati za državno Predsjedništvo, ali kroz ovu priču moguće je da ih se malo preventivno disciplinira.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH je „stari SDA vuk“ koji dobro funkcionira u strančkim odnosima, neovisno od toga da li je riječ o periodu kada je stranku vodio rahmetli Sulejman Tihić ili aktuelni predsjednik Izetbegović.

Odmjerenog je vokabulara i teško da će ga „dug jezik“ ikad dovesti u (stranačke) neprilike. Najvjerovatnije je da će Džaferović pretendirati ostanak u već zagrijanoj stolici zakonodavne vlasti u BiH.

Ne znamo hoće li nekažnjeno proći Osmanović i Softić nakon što su u nekoliko navrata javno kritizirali unutrašnje odnose u stranci.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i prvi zamjenik predsjedavajućeg  Doma naroda Parlamenta BiH, početkom godine je kazao kako „u SDA ima ozbiljnih problema“.

Ne znači to direktnu kritiku na račun predsjednika, ali najviše odgovornosti očekuje se uvijek od najodgovornijeg u stranačkoj hijarerhiji.

Oštre kritike rukovodstvu stranke

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA BiH i ministar civilnih poslova BiH, u jednom od intervjua za ovdašnje medije optužio je Izetbegovića da je „srozao dignitet Predsjedništva stranke“ zaključcima kojima je, prema Osmanovićevoj tvrdnji, amnestiran napadač na njega početkom godine u Srebrenici. Također je kazao kako je „politika SDA u zadnjih godinu dana nekoegzistentna i produciraju se unutrašnje borbe za eliminaciju ljudi s ciljem očuvanja premoći“.

Možda nam SDA BiH pred izbore ipak priredi neko kadrovsko iznenađenje, jer šta bi moglo biti pojašnjenje razloga zbog kojih godinu unaprijed i u jeku brojnih zakonodavnih i ekonomskih izazova za BiH, Izetbegović najednom izlazi u javnost s imenima mogućih kandidata za Predsjedništvo BiH. Javno taguje ljude za koje, osim što je rekao da bi svaki od njih mogao dobro raditi posao koji on sad radi, nije rekao da ih smatra najboljima.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.