Četvrtak, 13 Juna

New York Times prvi put u posljednjih sto godina povlači sve dopisnike iz Rusije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Američki časopis New York Times (NYT) povukao je sve svoje dopisnike iz Rusije, što je prvi put u više od jednog stoljeća da list neće imati svoje novinare na terenu u toj državi, prenosi CNN.

– Ovo je veoma tužan dan za historiju New York Timesa u Moskvi. Izvlačenje svih njenih dopisnika iz zemlje. Tamo smo imali novinare neprekidno još od 1921. godine, sa jednim ili dva kratka prekida zbog problema sa vizama. Ni Staljin, niti Hladni rat, nisu nas istjerali iz Rusije – napisao je na Twitteru Neil MacFarquhar, bivši šef moskovske redakcije NYT.

Časopis je objavio svoje formalno povlačenje iz Rusije u saopćenju u utorak, kao razlog navodeći novi zakon koji nastoji kriminalizirati rad novinara koji izvještavaju o invaziji Moskve na Ukrajinu tako što zabranjuje svako spominjanje “rata”.

Novi zakon koji je usvojem u Rusiji kriminalizira nezavisno, tačno izvještavanje o ratu koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

– Zbog zaštite i sigurnosti našeg uredništva i ekipe novinara koji rade u regionu, odlučili smo da ih do daljnjeg povučemo iz Rusije – navela je glasnogovornica New York Timesa Danielle Rhoades.

(Izvor: FENA)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.