Nedjelja, 21 Aprila

Neuspjeli pregovori u Neumu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer (Matthew) obratio se medijima nakon završenih pregovora oko izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

– Čuli smo neke da su im govorili da ne treba razgovarati. Sama činjenica sa su došli ovdje i razgovarali otvoreno i konstruktivno mislim da pokazuje koliko su posvećeni rješavanju pitanja. Mi smo okončali ovu rundu u Neumu, ali ovo nije kraj procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati sa scene – rekao je Palmer.

Palmer je dodao da je potrebno iznaći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima predstavljanje u institucijam, ali i osigurati da su institucije jake.

– Ni jedno to pitanje neće nestati. Mi ćemo biti partneri, ali je na političkim liderima da dođu do dogovora. Takva vrsta razgovora se mora nastaviti. Stranke su zaista napravile veliki pomak po pitanju transparentnosti i integriteta procesa izbora – poručio je Palmer.

AJHORST: NASTAVAK PREGOVORA NAREDNE SEDMICE

Angelina Ajhorst (Eichhorst), direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove, obratila se medijima nakon pregovora u Neumu sa predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH i drugih međunarodnih predstavnika.

– Podsjetit ću da su razgovori bili veoma dobri i konstruktivni , a riječ je o izuzetno kompleksnim temama. Moja poruka je da će se razgovori nastaviti u narednim danima. Svrha je bila omogućiti bolje razumijevanje provođenja presude u predmetu Sejdić-Finci i drugih presuda, kojim bi se omogućilo uklanjanje diskriminacije u Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH. Još jedna od značajnih tema je bila unaprijeđenje izbornog sistema, a u čemu smo imali podršku OSCE-a. Razgovarano je i o konkretnim modelima izbora članova Predsjedništva BiH – rekla je Ajhorst.

Poručila je da se razgovaralo i o unaprijeđenju funkcionalnosti FBiH.

– Zahvaljujem se političkim partijama na konstruktivnosti u intenzivnim razgovorima. Napredak je ostvaren po određenim pitanjima, što je obećavajuće. Razgovori se nastavljaju, malo je vremena, ali je uvijek tako, uvijek je premalo vremena za rješavanje teških pitanja i ja se nadam da će do dogovora doći – zaključila je Ajhorst.

IZETBEGOVIĆ: PITANJE DOMA NARODA SKORO RIJEŠENO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, rekao je danas novinarima nakon sastanka s međunarodnim predstavnicima da će bh. političari, dalje pregovore nastaviti sami. To znači da do konkretnog dogovora još uvijek nije došlo.

Kazao je da pitanje Doma naroda skoro riješeno, ali da neće govoriti o detaljima.

On je rekao da je probosanska delegacija na pregovorima u Neumu bila veoma jedinstvena.

– Iznenađen sam prijatno odnosom NiP-a, SBB-a, NES-a. Ali, pregovori nisu završeni, vjerovatno ćemo ih nastaviti sami. U Sarajevu ili negdje drugo. U jednom trenutku se činilo da smo na pragu rješenja. Ali idemo dalje.

Što se tiče integriteta pocesa, ono što će učiniti stvari uvjerljivijim, poštenje samog procesa, svi smo tu saglasni. Imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti – rekao je Izetbegović, te najavio da bi pregovori mogli biti nastavljeni već iduće sedmice.

On nije želio nikoga optuživati za neuspjeh ovih pregovora.

RADONČIĆ: NAJVEĆI REZULTAT PREGOVORA OČUVANJE INTEGRITETA IZBORA

Lider Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić obratio se medijima nakon završenih pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

– Moram reći da su sve stranke – SDA, NiP, SBB, NES – bile veoma jedinstvene u tome da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnosu prema državi Bosni i Hercegovini. Imali smo puno prijedloga, a najveći rezultat smo napravili u podizanju očuvanja integriteta izbora. Dijagnosticirali smo sve gdje se ne slažemo. Kao što vidite, uvjetno rečeno, ova probosanska delegacija ili bošnjačka delegacija je bila veoma jedinstvena – poručio je Radončić.

Rekao je kako je vidio pojedine natpise u kojima se navodilo da se pregovarači u Neumu bave Karađorđevom, izdajom.

– Ja vam odgovorno kažem, nažalost, činjenica da se nismo dogovorili najbolje pokazuje da smo štitili multietničku, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uz punu brigu da zaista omogućimo da hrvatski narod suvereno bira svog autentičnog predstavnika, ali ispunjavanje tog realnog zahtjeva ne može ići na štetu multietničkog i onoga što se zove prelazak nekih crvenih linija, za što nismo bili spremni – dodao je Radončić.

Na pitanje ko je pobjednik pregovora, lider SBB-a je poručio kako nema pobjednika pregovora.

– Nema pobjednika pregovora, ja mislim da smo svi poraženi uz ovakav epilog, da nemamo prijedlog zakonskih rješenja koja bi se donosila u institucijama BiH. Sve ovo može dodatno usložniti ionako veoma komplicirane odnose između Hrvata i Bošnjaka – pojasnio je Radončić.

Kazao je da postoji opcija da domaći faktori, ukoliko bude elemenata od SDA i HDZ-a, sami primaknu stavove, rekavši da se mora pregovarati.

– Kao odgovoran čovjek, ne želim da umanjujem rezultat, velika je stvar da smo dijagnosticirali probleme, popisali spisak gdje se slažemo i gdje se ne slažemo, ali nisam optimista. Ako nismo uz ovako snažne strane medijatore došli do rješenja koja bismo ponudili Parlamentarnoj skupštini, teško da bismo to uradili sami.

Građanima poručujem da ja u ovim pregovorima učestvujem od Brisela, Praga, ovo već traje desetak godina, i da se ništa dramatično ne dešava. Izbora će biti i gledat ćemo da što više harmoniziramo ove odnose. Što su bošnjačko-hrvatski odnosi slabiji, gospodin Dodik jača. To nama nije cilj i mi ćemo znati da se tu prilagodimo – poručio je Radončić.

Sportskim žargonom je objasnio da su blizu dogovora, ali istovremeno i daleko.

– Ovo je bio jedan elektorski sistem koji je veoma potentan i ja mislim da na njemu treba raditi, ali u ovom trenutku zbog nekih zaštitnih mehanizama koje su tražili Hrvati mi nismo mogli da prihvatimo. Nadam se da ćemo tu primaći stavove i to je jedan veliki potencijal budućih pregovora – dodao je lider SBB-a, koji nije želio iznositi detalje.

ČOVIĆ: OSTALO JE JOŠ RAZLIKA KOJE TREBA USAGLASITI

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović kazao je nakon pregovora o izmjenama Izbornog zakona u Neumu da postoje još tri modela koja su u fazi pokušaja usaglašavanja.

On je zahvalio svima koji su iskazali inicijativu da se promjene donesu.

– Moje uvjerenje da ćemo to u Neumu okončati nije došao do konačnog izražaja, ali mnogo toga je stavljeno na stol po sva četiri elementa naših dogovora. Želja je bila da provedemo sporazum iz Mostara i na neki način damo jasan odgovor oko tog legitimnog predstavljanja u Predsjedništvu i Domu naroda kako bi se provele sve presude Suda u Strazburu i Suda BiH.

– Određen iskorak postoji, ostalo je još razlika koje treba usaglasiti. Ovo je prvi put da smo na stol stavili konkretno sve prijedloge i inicijative, a do sada ih je samo stavljao HDZ i predstavnici hrvatskog naroda. Mi smo po sve četiri tačke, naročito oko Izbornog zakona i rješenja problema Doma naroda dali konkretan prijedlog, ali smo ovog puta dobili i pisane prijedloge drugih kolega – dodao je Čović.

On je kazao da je prvi put s bošnjačke strane predložen jedan model, tako da postoje tri modela koja su u fazi pokušaja međusobnog usaglašavanja, a ističe da je važno što se rasčistilo otvoreno pitanje da li je ono što se predlaže u skladu sa EU standardima i Venecijskom komisijom.

Nema smisla više razgovarati s ljudima koji su do sada vodili pregovore

– Sad kako dalje, to je pravo pitanje. Ovaj format je završen. Nama se ostavlja mogućnost, zbog aktuelne političke situacije, da sami nastavimo razgovore sedam do deset dana i da približimo stavove oko modela za izbor Predsjedništva, odnosno Doma naroda.

Ako bismo to usaglasili, mislim da bismo se mnogo lakše dogovorili. Ja o svom optimizmu neću govoriti, jer je on potrošen u proteklih šest mjeseci – poručio je Čović.

On je dodao da više nema smisla da se razgovara s ljudima s kojima su se do sada vodili pregovore, već da očekuje da neko od pridošlih kolega organizira sastanak, gdje će se pokušati doći do dogovora.

Čović je istakao da su predložili elektorski model iz dvije izborne liste.

– Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH sa dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

(Izvor: Avaz)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.