Petak, 14 Juna

Negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca od danas je u BiH krivično djelo

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Negiranja genocida, veličanje ratnih zločinaca, podstrekavanje na nasilje i mržnju protiv druge vjere, nacije, etniciteta ili boje kože, od danas je u Bosni i Hercegovini krivično djelo za koje su prema dopunjenom Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, a koji je danas stupio na snagu, zaprijećene kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Autor: Megafon.ba

Dopunjeni Krivični zakon Bosne i Hercegovine, rezultat odluke (23. jula 2021. godine) visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, od danas je na snazi.

Inckovom odlukom, Zakon stupa na snagu osam dana od objave na službenoj stranici visokog predstavnika ili dan nakon objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, koji god od tih dana ranije nastupi.

Zakon je objavljen u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine jučer, 27. jula 2021. godine.

Vezani tekst: Incko nametnuo zakonsku zabranu negiranja genocida

Odmah nakon odluke visokog predstavnika, iz Tužilaštva BiH je najavljeno da će formirati predmet protiv onih koji negiraju genocid.

„U Tužilaštvu BiH bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Krivičnog zakona“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U velikom dijelu političkog korpusa u bh. entitetu Republika Srpska, Inckov potez izazvao je drastične reakcije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD), inicirao je potpisivanje peticije u ovom bh. entitetu protiv odluke visokog predstavnika.

Potom su predstavnici političkih stranaka u RS-u, iz pozicije ali i opozicije, održali sastanak na kojem je odlučeno da predstavnici iz RS-a neće sudjelovati u radu i odlučivanju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Bojkot državnih instutucija je počeo od 26. jula i za sada je upitno održavanje sjednica Parlamenta Bosne i Hervegovine, Vijeća ministara BiH, državnog Predsjedništva te državnih komisija.

Pokušaj derogiranja Inckove odluke entitetskim propisima

Predstavnici RS-a otišli su i korak dalje te najavili donošenje entitetskih zakona kojima pokušavaju derogirati zakon koji je rezultat odluke visokog predstavnika.

Naime, za petak 30. jula, najavili su posebnu sjednicu NSRS na kojoj bi usvojili dva propisa: izmjenu postojećeg Krivičnog zakona RS-a, a u kojem će biti uvedeno novo krivično djelo – zabrana nazivanja srpskog naroda i RS-a „genocidnom“ te novi Zakon o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.