Subota, 25 Maja

Neformalne lobi grupe žena iz TK traže hitnu primjenu propisa za prevenciju nasilja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Neformalne lobi grupe žena Tuzlanskog kantona oglasile su se zahtjevom odgovornim dužnosnicima na vlasti, kao i dužnosnicima nadležnim za fizičku, socijalnu i zdravstvenu sigurnost, da počnu primjenjivati Pravilnik o dopuni pravilnika o načinu provođenja mjera za počinioce nasilja u porodici. Pravilnik propisuje sačinjavanje zapisnika kojim se ocjenjuje i rizik od ponavljanja nasilja kao i od težih posljedica za žrtvu. Međutim, kako kažu aktivistice, Pravilnik se ne primjenjuje iako je usvojen još u decembru 2023. godine.

„Zahtjevamo hitno krizno postupanje svih policijskih stanica/uprava u saradnji sa centrima za socijalni rad i centrima za mentalnozdravlje na način da se pristupi kriznom djelovanju na području Tuzlanskog kantona i na terenu izvrši procjena rizika od ponavljanja nasilja, u svim lokalnim zajednicama na nivou kantona temeljem zaprimljenih prijava ansilja, a naraočito da se prmijene sve raspoložive mjere za oduzimanje oružja i ostale mjere za zaustavljanje nasilja.

Izmjene Pravilnika o dopuni pravilnika o načinu provođenja mjera za počinioce nasilja u porodici, a koje su u nadležnosti policije, već su usvojene i izdate od nadležnog federalnog ministarstva sigurnosti, međutim ne bilježimo da je na terenu prisutna njihova primjena!

Opšte, jako loše sigurnosno stanje tiče se i drugih službi kao što su centri za socijalni rad i centri za mentalno zdravlje, te ovim saopštenjem zahtjevamo krizno, koordinirano postupanje na području Tuzlanskog kantona u svakoj lokalnoj zajednici, kako bismo prevenitali nova nasilja i ubistva!“, kaže se u saopćenju koje potpusuju:

Neformalna grupa građanki i građana Gradačac

Neformalna lobi grupa žena Gračanica

Neformalna lobi grupa žena Kalesija

Neformalna lobi grupa žena Lukavac

Neformalna lobi grupa žena Tuzla

Usvojeni izmijenjeni Pravilnik (Foto: Faksimil/Izvor: L. Suša)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.