Četvrtak, 20 Juna

Nauka na tragu rješenja: Manjak vitamina D, uzrok ili posljedica psorijaze?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
 Piše: Maida Varga, dipl. ing. teh.

Psorijaza je kožna bolest i prema dosadašnjim rezultatima medicinskih istraživanja, genetski je determinirana i neizlječiva. Smatra se da 1 do 2 posto stanovništva u svijetu boluje od ove bolesti. Manifestira se crvenilom, suhoćom, zadebljanjima i ljuskanjem kože zbog čega se još zove i ljuskavica.

Istraživanje uzroka

Psorijaza se može kontrolirati različitim terapijama, fototerapijom, kortikosteroidnim kremama i kremama sa vitaminom D i bolest je praćena čestim epizodama recidiva (pogoršanja) i remisije (poboljšanja).

Osim genetskog, faktori koji utiču na pogoršanje bolesti su pušenje, debljina, infekcije kao i upotreba nekih lijekova.

Neka istraživanja, koja su obuhvatila mali broj učesnika,  pokazuju da je serumska razina D vitamina značajno niža kod ispitanika koji boluju od psorijaze. Vitamin D je neophodan u regulaciji serumske koncentracije kalcija i fosfora, pomaže održanju stalnih uvjeta u organizmu koji su neophodni za zdravlje koštanog, mišićnog i nervnog sistema. Oko 90 posto vitamina D unosi se putem ultraljubičastih zraka, tokom boravka na prirodnoj svjetlosti, dok manji dio unosimo putem ishrane.

Sve češće se u naučnim krugovima postavlja pitanje da li je razina vitamina D posljedica ili uzrok psorijaze?

Tom temom su se ovih dana bavili i ugledni hrvatski ljekari na portalu „Dokazi u medicini“ te zaključili da su potrebna dodatna istraživanja ali sa znatno većim brojem učesnika, kako bi se mogao utvrditi patofiziološki mehanizam te povezanost psorijaze i razine vitamina D u organizmu kao mogućeg faktora nastanka psorijaze. Posebno zato što već postoje dokazi učinkovitosti korištenja krema koje sadrže vitamin D u liječenju ove kožne bolesti, jer ovaj vitamin utiče na rast ćelija kože i zaustavlja upalni proces koji potiče psorijazu. 

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.