Utorak, 21 Maja

Nastavlja se kampanja Poštuj život, ne oružje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jedna od ključnih misija kampanje “Poštuj život, ne oružje” je animiranje građana da dobrovoljno predaju oružje koje posjeduju.

Autor: Megafon.ba

U okviru kampanje “Poštuj život, ne oružje”, pokrenute kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem, u Tuzli će u ponedjeljak 4. marta, u Bingo City Centeru, od 12 do 15 sati biti održana predavanja policajaca, te razgovori i kviz za djecu.

U kampanji učestvuje svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informisanost Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) u BiH, najavljeno je iz MUP-a TK.

Kroz događaje koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine, uz razgovor sa policijskim službenicima, građani i građanke, kao i mladi i djeca će imati priliku da čuju nešto više o samom projektu. Poseban akcenat je na dobrovoljnoj predaji nelegalnog oružja, čime sprječavamo tragične slučajeve, dok neodgovornim vlasništvom dovodimo u opasnost sve u njegovoj blizini.

Većina relevantnih zakona u BiH prepoznaju amnestiju od sudskog procesuiranja svakog ko dobrovoljno preda oružje u nelegalnom vlasništvu, tako da se određeno oružje može dobrovoljno predati nadležnoj policijskoj agenciji u BiH, uz određene uslove u zavisnosti od mjesta prebivališta. Ovo je i jedna od ključnih poruka trećeg vala kampanje “Poštuj život, ne oružje”.

Nakon predavanja policijskih službenika o ovoj važnoj temi za bh. društvo, biće upriličen razgovor i kviz za djecu i mlade o njihovim stavovima i poznavanju ove problematike.

Osim u Tuzli, javni događaji promocije kampanje podizanja svijesti o opasnostima SALW-a održani su u Sarajevu, Konjicu, Brčkom, Travniku, Bihaću, Foči i Goraždu a biće održani u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Orašju, Tešnju, Tomislavgradu, Ljubuškom i drugim gradovima u BiH tokom februara i marta 2024. godine.

Kampanja je podržana kroz projekat „Prevencija i smanjenja posjeda ilegalnog oružja u BiH“, kojeg finansiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

(MUP TK)

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.