Subota, 25 Maja

Narandžasto upozorenje zbog očekivanih udara vjetra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Služba civilne zaštite Grada Tuzle upozorava građane da je izdato NARANDŽASTO upozorenje od strane Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, za period od 23. 02. 2024. godine od 06:00 h do 24.02.2024. godine do 10:00 sati. Upozorenje je izdato zbog očekivanih udara vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h, a na planinama od 60 do 80 km/h.

Civilna zaštita apeluje da građani u slučaju jakih udara vjetra provode mjere samozaštite i izbjegavaju:

sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom i parkiranje automobila, zbog mogućeg loma grana i stabala– nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači,

korištenje telefona i mobitela tokom oluje,

isključiti sve električne uređaje,

izbjegavati osamljena stabla i rub šume,

izbjegavati nošenje metalnih predmeta,

izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda,

Sklonite se od bilo kakvih visokih objekata (stubova i sl.) i imajte u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini objekta,

Nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držite rastojanje od 5 metara između sebe.

U slučaju nastanka određene opasnosti  i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati:

Operativni centar civilne zaštite – 121.

Operativni centar MUP Tuzlanskog kantona -122

Vatrogasci – 123

Služba hitne medicinske pomoći – 124

(Služba civilne zaštite)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.