Ponedjeljak, 22 Aprila

Nalazi revizora: Za zapošljavanje bilo novca ali potrošena samo polovina od planiranog

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Federalni revizori u najnovijoj reviziji učinka analizirali su efekte programa (samo)zapošljavanja koje su Federalni zavod za zapošljavanje, odnosno, kantonalne službe provodili u protekle tri godine. Osim nedovoljno potrošenog novca koji su imali na raspolaganju, revizori su upozorili na praksu prema kojoj se više pogodovalo poslodavcima nego osobama zaposlenim kroz programe.

Autor: M.T.

Federalni zavod za zapošljavanje je kroz programe sufinansiranja zapošljavanja, u periodu od 2019. – 2021. godina, od planiranih 125,7 miliona  KM, potrošio samo 57,2 miliona KM, odnosno 46% planiranih sredstava.

Programima zapošljavanja planirane su nove mjere fokusirane na ciljne grupe nezaposlenih i na zapošljavanje teže zapošljivih kategorija. Međutim, u najnovijoj reviziji učinka koju je objavio Ured za reviziju u Federaciji Bosne i Hercegovine, upozoravaju da je 70% sredstava utrošeno na ostale mjere zapošljavanja koje nisu bile usmjerene na konkretne ciljne grupe.

BEZ STRATEGIJE

“Federalni zavod za zapošljavanje nastavio je praksu planiranja programa zapošljavanja bez utvrđenog roka za realizaciju istih, kao i provedbe novih programa iako iz prethodnih godina nisu okončani.

Zbog kašnjena sa donošenjem Strategije zapošljavanja u FBIH, temeljne pretpostavke za unapređenje ove oblasti nisu uspostavljene kao i izmjena i dopuna Zakona o posredovanju u zapošljavanju. Evidencija o nezaposlenim osobama također još uvijek nije uspostavljena.

S obzirom na izraženu nezaposlenost sa kojom se susreće Bosna i Hercegovina već dugi niz godina Ured za reviziju cijeni da je neophodno dodatno angažovanje subjekata kojima su upućene preporuke kako bi se unaprijedila efikasnost u planiranju programa sufinansiranja zapošljavanja”, kažu revizori u Izvještaju.

Od 11 ranijih preporuka Ureda nadležnim službama u FBiH nijedna nije u potpunosti realizovana.

U maju 2021. godine Vlada FBiH usvojila je Strategiju zapošljavanja u FBiH za period 2019.-2027. godine i uputila je Parlametu FBiH na usvajanje. Strategija je usvojena u septembru 2021. godine u Predstavničkom domu. Međutim, još uvijek nije razmatrana u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Također, ni Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH još uvijek nije izradilo ni uputilo u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zbog svih uočenih nedostataka u načinu planiranja i izvještavanja o programima sufinansiranja zapošljavanja, javni federalni revizori konstatuju da Vlada FBiH još uvijek nema adekvatan nadzor nad realizacijom programa.

“Federalni zavod za zapošljavanje nije preduzeo aktvinosti kojim bi se vršio kvalitetan odabir poslodavaca za izradu i realizaciju navedenog projekta, nego je prednost data poslodavcima koji su bili spremni dugoročnije zaposliti nezaposlenu osobu. Također, nije utvrđena obaveza poslodavaca da nakon isteka ugovora o sufinansiranju zadrže u radnom odnosu sufinansiranu osobu”.

Nadalje su revizori utvrdili da je “realizovano kratkoročno zapošljavanje nezaposlenih osoba na 12 mjeseci i da su programom više bili orjentisani na poslodavce nego na nezaposlene osobe”.

SLABA KONTROLA POSLODAVACA

Kada je u pitanju kontrola poslodavaca, programima sufinansiranja propisano je da će FZZZ po obavijesti službe da poslodavac ne ispunjava redovne ugovore obaveze, pokrenuti postupak raskida ugovora najdalje u roku od 60 dana do dana isteka ugovorenih obaveza.

Revizori napominju da je u izvještaju o finansijskoj reviziji FZZZ za 2020. godinu konstatovano da kantonalne službe za zapošljavanje nisu osigurale poštivanje odredbi ugovora zaključenih sa korisnicima sredstava u pogledu rokova dostavljanja obavijesti o uplaćenim doprinosima za sufinansiranje i druge dokumentacije za pravdanje sredstava, kao i da nisu poduzete aktivnosti raskida ugovora u slučaju neizvršenja obaveza poslodavaca.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.