Četvrtak, 13 Juna

Nakon Danijele, Dženana i Davida šta još treba da se desi?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š.- K.

Nedavna oslobađajuća presuda Ljubi i Bekriji Seferoviću u Kantonalnom sudu u Sarajevu za saobraćajnu nesreću 2016. godine u kojoj je stradao Dženan Memić, glasila je kako je Dženanov otac Muriz Memić i predvidio. Memić cijelo vrijeme tvrdi da je suđenje Seferovićima farsa, da je njegov sin ubijen i da neko vješto skriva dokaze o Dženanovoj smrti.

Teške optužbe

U Banja Luci bitku protiv sistema vodi Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića ubijenog u martu ove godine. Nakon tragičnog događaja pravosudni organi su ubistvo sveli na šturi izvještaj o „zadesnoj smrti narkomana i lopova“. Nije tu priču, međutim, prihvatila porodica kao ni poznanici mladog studenta elektrotehnike, te se Dragičević kroz svakodnevne proteste na Trgu Krajine, uspio izboriti da smrt njegova sina bar bude okvalificirana kao ubistvo. Dragićević teško optužuje vrh MUP-a RS, odnosno aktuelnu vlast u bh. entitetu Republika Srpska da su umiješani u cijeli slučaj.  

Tuzlanka Spasenija Aranđelović je nedavno u Banja Luci javno kazala da 15 godina trpi torturu jer se ne miri sa zvaničnim izvještajem o smrti njene kćerke Danijele 2002. godine. Izvještaj kaže da je Danijela poginula u saobraćajnoj nesreći, ali Aranđelović za smrt djeteta krivi „tatine sinove“ i vjeruje da je zbog toga cijela priča zataškana.

U uređenim bi društvima samo ovakve priče koje bacaju sramnu mrlju na pravosuđe dovele do hitnih istraga, smjena, ostavki. I taman da je u pitanju samo nečija nesposobnost bilo je dovoljno indicija da se odlučno pokrenu istrage o svakoj od tragedija i stavi tačka na potresne priče na koje niko razuman ne može biti ravnodušan.

Međutim, nema istraga, preispitivanja, ostavki, smjena. Imamo ulične proteste građana s razlogom zabrinutih za sigurnost svoje djece.

Milioni za pravosuđe

U BiH se sve čini da se stvore tehnički i finansijski uvjeti za nesmetan i nezavisan rad pravosuđa. Jedino se za plate sudija i tužilaca niko ne buni jer se vjeruje da je njihova finansijska neovisnost ključ i za efikasan rad.

Samo je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz petogodišnji Projekat pravosuđa u BiH od 2014. do 2019. Godine osigurala više od 15 miliona KM (9, 5 miliona američkih dolara).

Danas umjesto osjećaja sigurnosti imamo sve duže novinske stupce rezervirane za crnu hroniku. Zar treba više razloga pa da čak i situirani građani djeci počnu pakovati kofere.

I večeras je u Sarajevu organiziran veliki skup „Istina i pravda za Dženana Memića“. Otac tragično stradalog mladića nedavno je poručio i da će ukoliko institucije ne učine što treba, pravdu uzeti u svoje ruke.

Da bi sistem napokon odaslao poruku građanima da se mogu osjećati sigurnije, nakon Danijele, Dženana i Davida šta još treba da se desi?

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.