Subota, 25 Maja

Na sastanku sa predstavnicima penzionera, iz FMT najavili aplikaciju „pametni kupac“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević održao je sastanak sa predstavnicima Saveza penzionera FBiH s kojima je razgovarao kako poboljšati status ove populacije kada je u pitanju trgovina. Sastanku je prisustvovao i ekonomist Faruk Hadžić.

Budući da je Ministarstvo dogovorilo produženje dobrovoljne akcije sa trgovcima “Zaključavamo cijene” za još tri mjeseca, plan je da se u nastavak akcije uključe i penzioneri sa svojim prijedlozima koje bi prehrambene proizvode kupovali po sniženim i “zaključanim cijenama”.

– Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić kazao je da se od tri milijarde i 509 miliona KM, koliko se izdvaja za penzije u Federaciji, 90 posto potroši na plaćanje komunalnih usluga i prehranu. Stoga je od izuzetne važnosti, prema riječima Mehića, da se kroz snižavanje cijena osnovnih prehrambenih namirnica, pomogne penzionerima – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ovom prilikom predstavljena je ideja za aplikaciju “pametni kupac”, a koja će omogućiti potrošačima, prvenstveno penzinerima, da učestvuju u procesu praćenja i kontrole cijena u trgovini.

– Ministar Hasičević objasnio je na kojim principima funkcioniše već postojeća aplikacija za praćenje cijena goriva u Federaciji BiH “FMT FBiH oil info”, te da je plan da se u procesu digitalizacije po istom principu izradi i aplikacija “pametni kupac”.

Takođe, ministar Hasičević je kazao kako je u pregovorima sa predstavnicima trgovačkih lanaca da se kroz akciju “Zaključavamo cijene” napravi i povoljan paket proizvoda koji će biti posebno sniženi za penzionere – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva trgovine.

Naglasio je i da računa na njihov angažman u radnim grupama za izradu zakona koje Ministarstvo planira u narednom periodu, a što bi trebalo unaprijediti oblast trgovine u Federaciji BiH. Predstavnici Saveza penzionera izrazili su spremnost da učestvuju u ovim aktivnostima i daju svoj doprinos poboljšanju položaja ove populacije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

(FMT)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.