Četvrtak, 20 Juna

MUP RS-a ne štedi: U Centar za policijsku obuku u Zalužanima već uloženo 9,7 miliona KM bez PDV-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N.Š.K.

Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) u bivšoj vojnoj kasarni “Krajiških brigada” u Zalužanima kod Banje Luke, zvanično je otvoren u aprilu 2018. godine i bio je jedan je od, kako je najavljivano, prioritetnijih koraka vlasti bh. entiteta RS, opredijeljene za jačanje entiteske policije.   

Bezbjednost i odbrana entiteta

Još 2016. godine su prostor budućeg Centra, koji se prostire na oko 50 hektara zemljišta, sa ministrom unutrašnjih poslova RS-a Draganom Lukačem, posjetili Milorad Dodik (SNSD) i Željka Cvijanović (SNSD), tada u svojstvu predsjednika RS-a, odnosno, premijerke RS-a.

Dodik je tom prilikom izjavio, kako su prenijeli mediji, da je „opremanje kapaciteta za očuvanje bezbjednosti i odbrane Republike Srpske od primarnog značaja, te da su s toga neophodni dobri logistički uslovi za rad, obuku i smještaj pripadnika MUP-a“.

„Jedan od važnijih prioriteta jeste nabavka naoružanja i opreme za MUP. Želimo da budemo dio antiterorističke koalicije, jer je terorizam velika prijetnja za BiH, o čemu se u Federaciji BiH ne bave mnogo“, kazao je tada Dodik, aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Radovi na sanaciji postojećih objekata i izgradnji novih u Centru z Zalužanima počeli su 2017. godine, a tokom otvaranja Centra, 4. aprila 2018. godine, ministar Lukač je najavio da će Centar prerasti u jedan u najsavremenijih u regionu.

Sudeći prema dosadašnjim izdašnim ulaganjima u projekat, najave su se već obistinile.    

U vrijeme otvaranja centra govorilo se da bi mogao koštati  6,5 miliona KM, koliko je za te svrhe odobrila Narodna skupština (NS) RS, međutim, u ta ulaganja nisu uračunati radovi plaćeni još u junu 2017. godine. Računajući te investicije te ulaganja tokom 2018- te i 2019- te godine, do sada je u Centar uloženo 9.689.785 KM bez PDV-a.

Poslovi za firme iz RS-a

Poslove su uglavnom dobile firme iz entiteta RS, Tekton doo, AM Međugorje doo Banja Luka, Kozaraputevi, Intermetal doo, Šuvak Metal doo Kozarska Dubica, Proda- Mont Doboj i brojne druge.  

Tokom ove godine za sanaciju, izgradnju, vodovod i kanalizaciju, toplovod, dodatne radove na strelištu, nabavku dijelova uniformi te opreme za Centar, MUP RS-a je uložio 2.016.784 KM bez PDV-a.

Tokom 2018 -te je za te svrhe potrošeno 4.082.554 KM a u junu 2017. godine, u nekoliko poslova je firmama Tekton i AM Međugorje za sanaciju postojećih i izgradnju novih objekata u kompleksu dodijeljeno 3.075.411 KM bez PDV-a.

Potom je krajem novembra iste godine za nepredviđene radove u kasarni u Zalužanima uloženo dodatnih 515.036 KM.

(Izvor podataka: Agencija za javne nabavke (AJN) BiH )

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.