Utorak, 27 Februara

Mladi kažu: Vrijeme je za nove generacije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Žao mi je što naši narodi još uvijek ne razumiju koliko vladajući manipulišu nama. Svim silama se trude da svaka ovca ostane u svom toru. Željni smo slobode, pravde i poštenja. Nacionalistička retorika na duge staze nije nikome dobro donijela, a odnosi nam naše živote. Čitave porodice napuštaju BiH, zar to nije dovoljan znak da nam nije dobro, korupcija i nepotizam nas jedu, a mi se još uvijem bavimo brojanjem krvih zrnaca”, upozorava Mirela Biković.

Piše: Maja Nikolić

Pred nama su još jedni opći izbori od kojih svi očekuju određene promjene na bolje. Pitanje je što očekuju mladi ljudi za koje se u posljednje vrijeme govori uglavnom da su pasivni i da se vide izvan granica svoje zemlje.

Razgovarali smo o predstojećim izborima s mladima, aktivistima, pametnim ljudima koji su sa svojih dvadesetak godina već uradili mnogo toga društveno korisnog.

ZEMLJA OBEĆANJA

Faruk Gutić, student pete godine Medicinskog fakulteta u Tuzli nedavno je izabran za pobjednika studentskog takmičenja koje je organizirala Evropska akademija za neurologiju, jer Faruk veoma ozbiljno želi unaprijediti medicinsku znanost. Također, Faruk se i kroz brojne projekte bori za očuvanje ljudskih prava. No, politička situacija ga veoma zabrinjava.

„Još 2016. godine pronašao sam podatak da je BiH rekorder u broju političko interesnih skupina i da imamo otprilike jednu političku partiju na 30.000 stanovnika. Ukupno njih više od 130. Podatak da je lakše osnovati političko interesnu skupinu u odnosu na kompaniju ili nevladinu organizaciju govori sam za sebe. Mijenjanje stranačkih dresova je nešto što je normalna pojava svugdje u svijetu i po tome nismo izuzetak, ali bojim se da razlozi za promjenu ovdje, u BiH, nisu identični onim evropskim, ideološkim. Veliki broj poruka koji se mogu čuti od strane kandidata su poruke koje smo mi, mladi, čuli još prije 2010. godine. Kada bi se birala „zemlja obećanja“, vjerujem da bi mi bili na prvom mjestu“, kaže nam Gutić.

Na sličnom tragu je i Mirela Biković, aktivistica u Omladinskom resursnom centru Tuzla koja radi na brojnim domaćim i europskim projektima za unapređenje života mladih u BiH.

“U BiH se u zraku može osjetiti dolazak izbora. Glad za foteljom i moći, svake izbore je sve veća, pa tako možemo da svjedočimo svakodnevnim političkim transferima, svađama oko pozicija na listama i kriminalu vladajućih, ono što ne možemo vidjeti je napredak naše države”, svakodnevno vidi Mirela.

Nedim Musić, aktivist Karton revolucije i sportski trener koji se posljednjih nekoliko godina kroz nevladin sektor, ali i politiku, bori protiv korupcije u našoj zemlji, ističe da izbori suštinski neće ništa novo donijeti.

OČEKIVANJA I RAZOČARENJE

„Scenarij koji gledamo smo gledali i prethodnih godina, strategija koja je bila uspješna kod nacionalističkih stranaka primjenjuje se i ove godine, ali je pitanje da li će se isplatiti. Izazovi kroz koje smo prolazili pokazali su nesposobnost aktuelne vlasti, veliki broj odluka u ličnu korist, izostanak mišljenja struke u raznim oblastima, samo su neke od činjenica na koje građani treba da reaguju svojim glasom na izborima“, smatra Musić i dodaje da će ovogodišnji izbori biti zanimljiva predstava za javnost.

Nedim Musić, aktivista Karton revolucije (Foto: M.N./Megafon)

„O rezultatima ne bih davao prognoze, ali bih želio biti optimista. Vjerujem da se građani Bosne i Hercegovine bude i da neće biti nezainteresovani kada je u pitanju naša budućnost.“

Naš sagovornik Faruk Gutić također smatra da smo demokratski uređeno društvo, izbori bi predstavljali praznik demokratije.

„U društvu kakvo je naše, u kome postoje određene prepreke, kako u biranju tako i u procesu da se bude izabran, oni nisu pravi pokazatelj stanja naše demokratije. Pred svake izbore imam očekivanja, a nakon izbora gotovo po pravilu se razočaram i demotivišem, jer nam je sasvim normalna pojava da kandidat koji se kandidira i nakon što bude izabran, nije više ista osoba. Moja očekivanja za ove izbore su da se za bar par procenata podigne broj mladih osoba koje će biti izabrane na pozicije, iako nakon objavljivanja kandidatskih listi, mislim da ih nikada manje nije bilo na pozicijama s kojih mogu proći izborni prag“, kaže Faruk.

Očekivanja Mirele Biković nisu velika, da će se nakon oktobra nešto značajno promijeniti.

“Moje je da se nadam da će cijeli izborni proces proći bez prevara i malverzacija te da ćemo konačno okrenuti glavu od stranki sa nacionalističkim predznakom”, dodaje Mirela.

Svi priznaju da ih strašno brine činjenica što je nacionalna retorika sve jača te da malo ko od političara govori o novim perspektivama i razvoju ekonomije.

SVAĐALAČKA RETORIKA I KORUPCIJA

“Žao mi je što naši narodi još uvijek ne razumiju koliko vladajući manipulišu nama. Svim silama se trude da svaka ovca ostane u svom toru. Željni smo slobode, pravde i poštenja. Nacionalistička retorika na duge staze nije nikome dobro donijela, a odnosi nam naše živote. Čitave porodice napuštaju BiH, zar to nije dovoljan znak da nam nije dobro, korupcija i nepotizam nas jedu, a mi se još uvijem bavimo brojanjem krvih zrnaca”, upozorava Mirela Biković.

Nedim Musić također smatra da političari u BiH veoma dobro žive na osnovu svađalačke i nacionalističke retorike.

„Primjetna je naglašena retorika pred izbore, radi se planirano i promišljeno na sve tri strane. Kada se priča o nacionalnim temama, odmah pomislim na korupciju i zamislim kako je taj neko “smaknuo milion” na nekim tenderima i sumnjivim radnjama“, kaže Nedim koji godinama javno upozorava na brojne koruptivne radnje u javnim institucijama od strane političkih lidera.

U BiH je primjetno da se sprega etnonacionalizma i medija pokazala kao uspješan recept za dobijanje izbora u BiH. Faruk Gutić mišljenja je da ništa drugačije neće biti ni nakon oktobra.

„Žao mi je što BiH nije u svojoj historiji imala dovoljno snage da se transformiše u građansku državu, kakve su sve države u našem okruženju. Upravo iz ovog razloga smatram da će etnonacionalna retorika i sada donijeti rezultat.“

Sve ovo dovelo je do toga da naša zemlja nema jasno izgrađenu politiku prema mladima, posebno mladima koji žele ovdje ostati i osnivati porodice. Na hiljade ih je već napustilo svoju zemlju iako su ovdje stekli visoko obrazovanje s kojim su objeručke dočekani u zapadnoevropskim zemljama. Faruk Gutić je već prepoznat kao snažan potencijal u medicinskoj nauci. Na naše pitanje, ostaje li ovdje, za Megafon kaže:

„Ja se svakako vidim u BiH i nastojat ću sve učiniti da ovdje ostanem, ali u slučaju potrebe mogu biti miran s obzirom da me već veliki broj zemalja i klinika želi u svom timu. Na ovaj način su i druge moje kolege i kolegice, koje su i pametnije od mene, skautirani od strane drugih zemalja i ponuđeni su im adekvatni uslovi. Nažalost, kao i u svemu, naša zemlja ne prepoznaje ni ovaj potencijal.“

Najgore je, kaže nam Nedim Musić da u BiH postoje politike koje su usmjerene ka angažmanu mladih za lične interese.

KAD VAS POLICIJA ZAUSTAVI, PLATITE KAZNU

„Pitanje je koliko politike pitaju mlade i koliko prilagođavaju svoje planove mladima. Svaka politička partija ima forum mladih koji služi kao radno tijelo i tu se priča završava. Želim da vidim mlade koji donose odluke, mlade sa kojima se može razgovarati i pronaći rješenje. Ukoliko se nastavi trend kriminala i korupcije, mladi će napuštati ovu državu. Izbori koji su pred nama, predstavljaju jednu prekretnicu“, ističe Musić.

Stoga je na mladima da stvar konačno uzmu u svoje ruke i nastave se boriti, ali svakako i izlaskom na izbore i glasanjem za promjene, kaže za Megafon Mirela Biković koja i sama kroz aktivizam na razne načine čini sve da ovo društvo doživi promjene.

“Pred nama mladima nije lagan put, ali je moguć. Moramo prestati šutiti na male stvari, idući put kada vas policija zaustavi, platite kaznu, snosite posljedice za svoja djela i to je politika. Svi se moramo odgovornije ponašati. Ne postoji politika usmjerena prema mladima koja daje rezultate, zato je sami moramo usmjeriti u svom pravcu.”

Svi naši sagovornici kažu da će izaći na izbore.

Faruk Gutić smatra da je to dužnost i mladih na kojima ostaje budućnost. Žalosti ga što Bosna i Hercegovina ne vidi potencijal u svojim mladim ljudima.

„Mladima je već odavno kako kroz zakonske akte, razne strategije i odluke, pa i izbor kandidata na listama, jasno poručeno da treba da idu iz BiH. Da se kojim slučajem jednoj Sloveniji desilo da je u toku jedne godine napusti preko 60 hiljada osoba ispod 30 godina, Slovenija bi imala vanredne izbore, ako ne i velike proteste gdje bi se mladi morali uključiti kao prioritet broj jedan. Ovo je primjer Slovenije, šta bi tek uradile razvijenije zemlje od Slovenije u EU. Politika koju kroje političari u BiH, nikada nije prepoznala mlade i mladi im nažalost služe kao još jedno sredstvo u dobijanju najvažnije utakmice, a to su izbori.“

KOPIRANJE IZBORNIH PROGRAMA

Upoznali smo i Ajnu Mešić iz Sarajeva, studenticu Međunarodnih odnosa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Ona se sa 16 godina počela baviti društvenim aktivizmom na jednom veoma važnom projektu osnaživanja muzeja u Bosni i Hercegovini. Kako nam priča, već tada se susretala s neradom institucija.

Ajna Mešić, aktivistica i osnivačica neformalne grupe mladih „NacioNElizam“ (Foto: M.N./Megafon)

Ajna je pokrenula i neformalnu grupu mladih pod nazivom „NacioNElizam“ u sklopu koje su organizovali nekoliko radionica, uličnih akcija i jedan trodnevni seminar na kojem su učestovali mladi iz cijele BiH. Smatra da mladima u BiH politika uopće nije predstavljena na adekvatan način.

„Jedino što možemo čuti o njoj jesu te borbe za pozicije i mijenjanje dresova uz ostvarenja ličnih ciljeva, ostale afere i skandali i kako onda da se mi sa tim poistovijetimo, da poželimo biti dio toga? Strategija je u ovoj situaciji nepoznata riječ, izborni programi se godinama kopiraju, tek toliko da se nešto može staviti na papir, stranke gube svoje ideologije i pravce, jer primarni cilj postaje ostvarenje vlastitog profita, pa vi ne znate ni čiju strategiju da pogledate, jer se rijetko razlikuju. Nažalost, to samo produbljuje krizu, ako nemate plan da popravite situaciju, ona se sama od sebe neće popraviti“, kaže Ajna koja je zabrinuta za izlaznost ljudi na izbore, jer kako nam objašnjava, svi ti ljudi koji ne glasaju, njihov glas se iskoristi protiv njih i upravo zato nije optimistična da će ovi izbori donijeti promjene.

„Prvenstveno želim da ove riječi uputim mladim ljudima, da je važno izaći na izbore, jer se ipak radi o našoj budućnosti i mi tu ostajemo da živimo u godinama koje slijede, a mi valjda najbolje znamo šta je dobro za nas“, rekla je Ajna Mešić za Megafon.

I Ajnu smo također pitali što misli o sve izraženijoj nacionalnoj retorici koju svakodnevno slušamo u ovoj izbornoj godini.

„Ono što se prezentuje u medijima, nerijetko nije baš onako kako izgleda. Nije istina da ja iz Sarajeva ne smijem otići u Banja Luku i sjesti u taxi jer će vozač vjerovatno prepoznati da nisam lokalac i odvesti me ko zna gdje. Nije istina jer sam to uradila i danas razgovaram s vama. Nije istina da mi iz Sarajeva ne želimo da nam dolaze prijatelji iz Banja Luke, a nije istina, jer jedva čekamo otići na kafu i ispričati se o onome što nas muči, a to su isti problemi, jer se isto živi u oba entiteta i distriktu ove države, proživljavamo iste svakodnevnice i slušamo iste retorike samo drugačijih tonova“, rekla nam je Ajna Mešić.

OPLJAČKANI NAKON SVAKIH IZBORA

A da su mladi zaista stavljeni u zapečak dovoljno govori i činjenica da je Zakon o mladima u BiH podijeljen po entitetima, a u Federaciji čak svaki kanton ima svoje politike usmjerene ka mladima.

„Da naše institucije imaju strategije za mlade ili bar započete planove kako nas zadržati, nemaju. Prepušteni smo sami sebi. S druge strane, zaista ima sjajnih prilika za napredak i usavršavanje, ali njih nećete dobiti od strane institucija već kroz neformalno obrazovanje i nevladin sektor. Ni to nije poražavajuće jer civilno društvo treba da ukazuje na propuste i drži nadležne odgovornima“, smatra Ajna.

Ove godine na izbornim listama je veoma malo mladih koji su se kandidirali za predstojeće izbore. I to dovoljno govori o nazadovanju politika kakve se vode u Bosni i Hercegovini.

Na prošlim lokalnim izborima, Slobodan Blagovčanin istaknuti bosanskohercegovački aktivist i projekt menadžer Omladinskog resursnog centra u Tuzli svoj rad je posvetio upravo animiranju mladih da se kandidiraju na izborima, ali i da izađu na glasanje.

U razgovoru za Megafon, Blagovčanin kaže da nije potpuno razočaran odzivom mladih i da od svoje borbe za prava mladih neće odustati.

„Posebno ću nastojati animirati mlade koji vole da se hvale kako ih politika ne interesira, kako je politika dosadna. Milion je razloga da izađu i glasaju i to ćemo raditi kroz razne kampanje. Ali mislim da su se mladi nakon ove dvije velike krize, COVID 19 i agresije Rusije na Ukrajinu, ipak trgnuli. Nas to budi, dobijamo neke emocije i kao mlade osobe želimo da djelujemo. Mislim da ta dva zla koja su nas zadesila, da su mladima približila značaj politike“, ističe Slobodan Blagovčanin.

Zanimalo nas je šta je uopće to što je mlade probudilo u, primjerice, krizi s korona virusom?

„Pa evo, 2020. godine smo mogli razumjeti da ukoliko loše biramo, dobijemo premijere kakve smo dobili, koji će nam kupovati bolnice koje su navodno šatori ili ove navodno neispravne respiratore. Tako da mislim da je sada situacija 2022. godine bolja. Ipak, s druge strane ono što meni nedostaje je da danas u opoziciji, a pogotovo u poziciji ne vidim politike koje komuniciraju prema nama mladima“, odgovara Blagovčanin koji smatra da mladi jako puno prate huškački narativ koji je plasiran u medijima, ali da u BiH postoje mladi ljudi koji se suprotstavljaju takvom narativu.

„Kroz brojne nevladine organizacije u BiH smo pokazali da su mladi koji su protiv nacionalizma, glasniji. Volio bih da malo više na njih bacimo svjetla, jer to je mogućnost da i drugima ponudimo narativ koji je nenasilan. Mi želimo Bosnu i Hercegovinu bez nasilja, bez rata, bez podjela i koja je tu u službi svojih građana. Da ne budemo opljačkani poslije svakih izbora, da nam se asfalt ne radi isključivo u predizborne svrhe“, istaknuo je Blagovčanin.

SPREMNI IZAĆI NA ULICE

Da mladi žele određene promjene i da se žele aktivirati pokazuje i prošla sedmica kada su se građani širom Federacije Bosne i Hercegovine okupili na protestima, a velikim dijelom su ih mladi ljudi organizirali i predvodili. Iako za početak ti protesti nisu polučili ciljeve i zaključke, ali se pokazalo da su građani ove zemlje pa i mladi spremni izaći na ulice u borbu za prava. Valjda će onda tako revolucionarno i demokratski  nastupiti i na predstojećim izborima.

Tekst je nastao uz podršku Evropske fondacije za demokratiju (EED). Njegov sadržaj ne odražava nužno službeno mišljenje EED-a. Odgovornost za informacije i stavove izražene u tekstu u potpunosti je na autoru.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.