Ponedjeljak, 22 Aprila

Ministarstvo odbrane SAD-a: Rusija podržava separatistički pokret u BiH na čelu s Dodikom

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i njihovo pružanje podrške Rusiji daje priliku da destabilizira BiH”

Autor: Megafon.ba

Na Zapadnom Balkanu, Rusija je odlučna da dobije utjecaj Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih država (SAD) i umanji utjecaj NATO-a, navodi se u izvještaju američkog Ministarstva odbrane iz maja ove godine, koji je na uvid imao Radio Slobodna Evropa (RSE).

U Izvještaju je analiziran odnos Rusije sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom i Kosovom.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se navodi da odnose te države sa Rusijom komplikuju etničke i političke tenzije u toj zemlji.

„Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Ruska podrška separatističkom pokretu motivirana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i njihovo pružanje podrške Rusiji daje priliku da destabilizira BiH“, piše u izvještaju američkog Ministarstva odbrane.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.