Nedjelja, 21 Aprila

Ministar Delić: Isplata uvećanih januarskih penzija 5. februara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potvrdio je da će današnjim zaključkom Vlade FBiH o akontativnom povećanju penzija za 2024. godinu, uvećane januarske penzije biti isplaćene već 5. februara ove godine. Podsjetio je da se radi o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o PIO-u, vrši redovno godišnje, svakog 15. aprila, a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da je procjena, prema dostupnim podacima o kretanju bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) i indexa potrošačkih cijena (CPI), da bi se procenat redovnog usklađivanja penzija počev od 1. januara ove godine trebao kretati od šest do sedam posto.

– Penzije uvećane na ovaj način isplaćivale su se u aprilu, retroaktivno od januara, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbiru daju iznos usklađivanja. Ukoliko bude odstupanja u zbiru ova dva iznosa prilikom objave zvaničnih podataka u aprilu, razlika u penzijama od januara do aprila nastala po ovom osnovu, isplatit će se penzionerima u aprilu – najavio je ministar Delić.

Kako je saopćilo Federalno ministarstvo, uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj penzionera, ministar se u petak sastao sa direktorom Federalnog Zavoda PIO/MIO Halilom Subašićem s kojim je dogovorio da se, u skladu sa članom 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, omogući akontativno usklađivanje penzija počev od 1. januara. Upravni odbor Zavoda donio je ovu odluku u petak, a Vlada danas odobrila.

– Na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donesen je zaključak kojim se odobrava akontativno usklađivanje penzija u procentu od pet posto, a što je u skladu sa planiranim i raspoloživim sredstvima Federalnog zavoda PIO/MIO za ovu godinu – kazao je Delić.

Iz Federalnog ministarstva su napomenuli da je akontativno usklađivanje penzija izvršeno i prošle godine, počev od 1. januara, a u aprilu prošle godine izvršeno je i konačno usklađivanje, u skladu sa Zakonom propisanim parametrima objavljenim od Federalnog zavoda za statistiku.

– To će biti slučaj i ove godine – saopćili su iz Federalnog ministarstva, iz kojeg dodaju da se penzije usklađuju akontativno za pet posto osim najviših penzija ostvarenih po Zakonu koji je u primjeni od 1. marta 2018. godine i penzija ostvarenih u 2024. godini, sa izuzetkom minimalnih i zajamčenih penzija.

(Vlada FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.