Subota, 22 Juna

Merkel obećala oporavak poplavljenih područja: „Njemački jezik nema riječi kojima bih mogla opisati ovu devastaciju“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministar finansija Olaf Scholz rekao je da će na sastanku vlade u srijedu biti predložen paket neposredne pomoći od 300 miliona eura

Autor: Megafon.ba

Njemačka kancelarka Angela Merkel posjetila je danas područja zapadne Njemačke pogođena razornim poplavama. U Njemačkoj je do sada zbog posljedica obilnih kiša i poplava poginulo najmanje 157 ljudi.

Merkel je posjetila grad Adenau u njemačkoj pokrajini Rajna- Palatinat i ocijenila da je situacija u tom području zastrašujuća.

Očekivane štete više od milijardu eura

 „Njemački jezik nema riječi kojima bih mogla opisati ovu devastaciju“, rekla je njemačka kancelarka.

Merkel rekla je kazala da će vlada sarađivati s pokrajinama na zapadu zemlje pogođenim poplavama kako bi obnovila opustošena područja.

S Merkel je bila i premijerka pokrajine Porajnje- Falačka Malu Dreyer.

Oluja je u općini Arweiler u toj pokrajini odnijela najmanje 110 života, dok je 670 osoba ozlijeđeno.

U susjednoj pokrajini Sjeverna Rajna Vestfalija poginulo je najmanje 46 osoba.

Razorne posljedice obilnih padavina u Njemačkoj (Foto: EPA-EFE)

Merkel je obećala brzu finansijsku pomoć nakon posjete najgore pogođenim područjima i najavila da će vlada u srijedu pokrenuti kratkoročni program oporavka.

Ministar financija Olaf Scholz rekao je da će na sastanku vlade u srijedu biti predložen paket neposredne pomoći od 300 miliona eura.

Kancelarka je dan prije katastrofu nazvala nacionalnom “tragedijom” i obećala je svu državnu pomoć za popravke i obnovu, a očekivani su troškovi od više milijardi eura.

U subotu je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier posjetio grad Erftstadt, u susjednoj regiji Sjeverna Rajna-Vestfalija, u kojem je voda posljednjih dana uništila mnoge kuće i automobile.

Spasilačke službe nastavljaju raditi diljem zapadne Evrope nakon poplava koje su prouzročile obilne kiše u dijelovima Njemačke, Belgije, Francuske, Švicarske, Luksemburga i Nizozemske.

(Izvor: Agencije)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.