Ponedjeljak, Mart 27

Mehmedagić uvršten na američku crnu listu: Sankcije i za Edina Gačanina i Dragana Stankovića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kako je pojašnjeno iz američkog ministarstva, riječ je o nastavku aktivnosti na sankcioniranju onih koji „potkopavaju demokratske institucije i provode aktivnosti radi političke i lične koristi, nauštrb mira, stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu“.

Autor: Megafon.ba

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) uvrstio je danas na američku crnu listu tri osobe iz Bosne i Hercegovine, bivšeg direktora  Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, Dragana Stankovića te Edina Gačanina, kako je navedeno, „jednog od najvećih svjetskih trgovaca drogom, vođu kartela Tito i Dino.

Kako je pojašnjeno iz američkog ministarstva, riječ je o nastavku aktivnosti na sankcioniranju onih koji „potkopavaju demokratske institucije i provode aktivnosti radi političke i lične koristi, nauštrb mira, stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu“.

Mehmedagić sankcioniran zbog zloupotreba javnih dobara za ličnu i korist SDA

„U svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, državljanin BiH Osman “Osmica” Mehmedagić (Mehmedagić) zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS).

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke” , grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

OFAC danas imenuje Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za saučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili direktno ili indirektno uključeno u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu dobit ili političke svrhe, ili podmićivanje“ kaže se u obrazloženju sankcije.

Stanković doveo u pitanje sutavni poredak BiH

„Kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), državljanin BiH Dragan Stanković vodio je agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. godine koji je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum“, navode se u obrazloženju.

„Zakonom o imovini RS pokušana je uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnuo Ured visokog predstavnika. U svojim javnim izjavama o imovinskom zakonu, koje su podudarne sa izjavama predsjednika RS-a pod sankcijama SAD Milorada Dodika i drugih lidera RS-a, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS-u. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je imovinski zakon, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.

OFAC danas imenuje Stankovića na osnovu E.O. 14033 da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u činu koji je opstruirao ili prijetio provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Edin Gačanin (Gacanin) jedan je od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Rodom iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela Tita i Dina, koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije odredio u skladu sa E.O. 13581, sa izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

OFAC danas imenuje Gačanina na osnovu E.O. 14059 jer je učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa.

Današnje sankcije Gačaninu blisko su koordinisane sa američkom upravom za borbu protiv droga, Agencijom Evropske unije za saradnju u provođenju zakona (Europol) i vladama Holandije, Francuske i Belgije“, obrazloženje je Ministarstva trezora SAD-a.

Sankcioniranima se blokira imovina

„Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu ovlaštene općom ili posebnom licencom izdanom od OFAC-a ili izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe. Pored toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje“ navedeno ej na službenoj stranici američkog Ministarstva trezora.

(Izvor: U.S. DEPARTMENT OF THE TREASURY)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.