Subota, 24 Februara

Medimpex iz Sarajeva nabavit će 500.000 ruskih vakcina za Federaciju BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Firma garantira da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti prvi kontingent od 100.000 vakcina Sputnik V.

Autor: N.Š.K.

Vlada Federacije je na večerašnjoj vanrednoj sjednici, po prijedlogu Ad hoc tima za nabavku vakcina dala zeleno svjetlo firmi Medimpex doo Sarajevo da pokrene nabavku vakcina protiv COVID-19 za Federaciju BiH. Medimpex se obavezao da će nabaviti ukupno 500.000 vakcina po cijeni od 14,31 Eura a garantiraju da će od trenutka potpisivanja ugovora u naredna tri dana nabaviti prvih 100.000 vakcina Sputnik V.

Preostali dio nabavke realizirali bi u naredne 2 do 3 sedmice.

Vlada FBiH je naložila Zavodu za javno zdravstvo da s Medimpexom već sutra potpišu ugovor, a Medimpex ima rok od tri radna dana da dostavi 100.000 vakcina Sputnik V.

Inače, riječ je o jedinoj firmi koja je jedina ispoštovala posljednji rok (danas u 16 sati) za dostavu potrebne dokumentacije, a kojoj je federalni premijer Fadil Novalić na prijedlog Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH prethodno poslao pismo namjere.

Vlada je Ad hoc tim zadužila da nastavi s radom i sa svim ostalim ponuđačima koji zahtijevaju dodatne rokove za dostavljanje ponuda ili eventualno novim ponuđačima koji se naknadno pojave, nastavi pregovore za nabavku dodatnih količina vakcina.

Podsjetimo, nakon što ranije dvije firme kojima je iz Zavoda dato zeleno svjetlo, MGM Farm iz Kaknja i Krajinagroup iz Banja Luke, dva puta nisu ispoštovali zadate rokove, pisma namjere su osim njima bila upućena i kompanijama Bosnalijek d.d. Sarajevo (Sputnik V i Astra Zeneca), Medimpex d.o.o. Sarajevo (Astra Zeneca i Sputnik V), Oktal pharma d.o.o. Sarajevo (“Johnson&Johnson“, Astra Zeneca i Sputnik V) i Tuzla Farm d.o.o. (Astra Zeneca i Sputnik V).

Vlada je večeras zadužila Federalno ministarstvo finansija i Federalno ministarstvo zdravstva da poduzmu aktivnosti za preraspodjelu sredstava planiranih u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu na Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, za potrebe nabavke vakcina protiv koronavirusa.

(Izvor: Vlada FBiH)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.