Nedjelja, 21 Aprila

Lukavac 27. januar: Koncert Sinana Alimanovića, jednog od najboljih svjetskih jazz pijanista

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Nastupom jednog od najboljih jazz pijanista svijeta Sinana Alimanovića, svim posjetiteljima svoja vrata u subotu, 27. januara u 20 sati, otvara savremeno uređeni Cabaret Club Centra za kulturu Lukavac, kao potpuno nov i drugačiji koncept za realizaciju brojnih sadržaja koji će uslijediti u gradu.

Višestruko nagrađivani jazz pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer i profesor, kojeg muzički kritičari smatraju jednom od ključnih evropskih pijanističkih figura, nastupit će u organ triu sa vokalisticom Lejlom Alimanović i Jasminom Avdagićem na bubnjevima.

Publika će uživati u jazz muzici oplemenjenoj sevdahom, rockom i nevjerovatnom virtuoznošću velikog umjetnika, koji je dio karijere proveo sa legendarnim Indexima, na prvom takmičenju „Made in New York Jazz Competition“ 2013. godine izabran među pet najboljih jazz kompozitora svijeta, pet puta bio dirigent na Eurosongu, a zbog neospornog talenta uvršten u svjetski jazz arhiv, kao i na stranicu svjetskih savremenih kompozitora Musicaneo.

Inače, „Sinan Alimanović International Jazz Band“ aktivan je u raznim formama od 1980. godine i u kontinuitetu promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou, kroz saradnje sa najrelevantnijim svjetskim jazz imenima kao što su: Randy Brecker, Harvie S, Victor Lewis, Ladislav Fidri, Jed Levy, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks i mnogi drugi.

Doprinos razvoju ovog posebnog muzičkog pravca na našem području Sinan Alimanović zaokružio je činjenicom da je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u protekloj deceniji, izveo prve generacije jazz studenata u historiji Bosne i Hercegovine.

Pokrovitelj događaja je Grad Lukavac a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

(Centar za kulturu Lukavac)

Megfon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.