Subota, 25 Maja

Korisnicima u Banovićima uplaćen novac EU za energetski siromašna domaćinstva

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Načelnik Banovića Bego Gutić danas je potpisao Odluku o isplati novca kojeg je Evropska unija osigurala za energetski siromašno stanovništvo u Bosni i Hercegovini.

Na području općine Banovići pravo na ovu novčanu pomoć ostvarilo je 1.555 korisnika, i to u ukupnom iznosu od skoro 634 hiljade KM. 1243 Banovićana dobit će po 364,25 KM, a 312 po 579,76 maraka. Novac je uplaćen na njihove račune u bankama.

Tim povodom načelnik Gutić se oglasio saopćenjem:

“Poštovani sugrađani, obavještavam vas da sam potpisao Odluku o isplati novca domaćinstvima koja su ostvarila pravo na pomoć Europske unije i on je već uplaćen na račune korisnika. Svim korisnicima ove pomoći još jednom se izvinjavam zbog čekanja, ali i dileme da li će svoj novac uopšte dobiti. Da je na vrijeme usvojen budžet općine Banovići ili da je donijeta Odluka o privremenom finansiranju do svega navedenog ne bi ni došlo, a novac bi bio isplaćen i ranije. S obzirom da nemamo usvojen budžet Općine niti Odluku o privremenom finansiranju, postojala je zakonska dilema da li se smiju vršiti isplate u ovoj godine pa smo tražili mišljenje Federalnog ministarstva finansija o postupanju u ovakvoj situaciji. Odmah, po dobijanju smjernica Federalnog ministarstva finanansija potpisao sam Odluku o isplati EU pomoći.

Treba da znate da direktnu odgovornost za ovu situaciju, ali i trenutno stanje u našoj Općini snosi Općinsko vijeće, odnosno grupa vijećnika kojima je interes vas građana u drugom planu. U više navrata apelovao sam na sve vijećnike da političke igre ostavimo sa strane i posvetimo se bitnim životnim odlukama, ali nažalost pozitivna reakcija je izostala. Čak pojedinci, služeći se lažima i obmanama, pokušavaju izbjeći odgovornost za blokadu koju su napravili i zloupotrebljavali najosjetljivije kategorije u političke svrhe. Još jednom ću ponoviti, kao načelnik Općine neću dozvoliti da zbog njihovih igara i blokada život u Općini stane i treba da znate da će i sve moje naredne odluke biti u tom pravcu“, saopćio je načelnik Banovića.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.