Nedjelja, 21 Aprila

Konačno razgovarano o osnivačkim pravima u UKC Tuzla, federalni ministar Rimac boravio u Tuzli

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Rješavanje pitanja duga po osnovu odobrenih, a neizmirenih sredstava Vlade Federacije BiH za finansijsku konsolidaciju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kao i pitanje još uvijek neriješenih osnivačkih prava nad UKC-om u Tuzli, bile su tema današnjeg sastanka federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca sa delegacijom Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona koju su predvodili predsjednik Skupštine Žarko Vujović i premijer Irfan Halilagić.

Sastanak je obostrano ocijenjen kao značajan iskorak u odnosu na dosadašnje stanje i pokazatelj dobre volje obje strane da se stvari konačno riješe, a sve u cilju dobrobiti građana i pacijenata.

„Prije svega moram izraziti naše zadovoljstvo organizacijom današnjeg sastanka. Razgovor je način za izlazak iz svake situacije, pa tako i trenutnih odnosa Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, a u vezi sa UKC-om Tuzla. Danas smo dogovorili određene potencijalne korake i slijed aktivnosti i optimista sam da ćemo konačno u narednom periodu imati i konkretne pokazatelje rješavanja ove situacije“, kazao je premijer Halilagić.

Današnji sastanak može se tumačiti i kao pokazatelj spremnosti obje strane da se odnosi dvije vlade počnu uređivati, jer upravo je dugogodišnje odgađanje rješavanja kulminiralo trenutnom situacijom, rečeno je danas.

„Tuzlanski kanton je za rješenja i uređivanje odnosa onako kako ih je Zakon predvidio. Protiv smo neregulisanja odnosa i nametanja jednostranih rješenja. Želimo Sporazum u kojem će uz prava stojati i obaveze oba osnivača“, stava je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović.

„Današnji sastanak smo upriličili u dobroj vjeri i ovo može biti početak rješavanja problema. U cilju zaštite procesa donošenja odluka u narednom periodu ne bih iznosio detalje, jer još trebam o detaljima sastanka upoznati i premijera FBiH Nermina Nikšića, ali nakon što definiramo naredne korake i proces koji nam slijedi bit ćemo sretni da o svemu detaljnije govorimo“, kazao je federalni ministar Rimac.

Današnjem sastanku prisustvovali su i ministrica zdravstva TK Dušanka Bećirović, direktor UKC Tuzla Denijal Tulumović, predsjednik NO UKC Tuzla Emir Softić, Melika Saračević, sekretar Ministarstva zdravstva TK, pomoćnica federalnog ministra za financije i opće poslove Anamarija Magazinović, te savjetnik federalnog ministra zdravstva Zoran Šantić.

(Izvor: Odjeljenje za informisanje Vlade TK)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.