Petak, 14 Juna

Komšić uzdramao političko – medijske centre otpora članstvu BiH u NATO-u: Dodikov savjetnik upozorava na moguće konflikte

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: N. Š. – K.

Ponovo je danas s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) skinuta tačka dnevnog reda nacionalni program za NATO. A usvajanje programa uvjet je koji je iznio Željko Komšić (DF), član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, za imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Političko – medijski rat

U zemlji u kojoj smo dvije decenije svjedoci „političkih uslovljavanja“, prvi put uvjet za formiranje Vijeće ministara nije pozicija u vlasti, kontrola resora ili javnih dobara, već interes građana – usvajanje godišnjeg nacionalnog plana za NATO.

Komšić je ranije kazao da ukoliko uvjet ne bude ispoštovan, da nema ništa protiv da odlazeći saziv Vijeća ministara sa Denisom Zvizdićem (SDA) na čelu ostane u tehničkom mandatu naredne četiri godine.

Komšić ima podršku kolege Šefika Džaferovića(SDA), člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.  

Podsjetimo, nije to „uvjetovanje“ prošlo bez reakcija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, Milorada Dodika, koji je rekao da se Predsjedništvo neće sastati ni o jednom drugom pitanju dok se ne riješi pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Uprkos tome, Srđan Perišić, Dodikov savjetnik za politička pitanja u Predsjedništvu BiH, smatra da „ Željko Komšić i Šefik Džaferović blokiraju rad Predsjedništva BiH i onemogućavaju formiranje vlasti na nivou BiH u skladu sa oktobarskim izborima. Da li su oni svjesni da zbog NATO-a BiH može da ima samo sukobe i zaustavljanje njenog razvoja“, naveo je Perišić za SRNU.

Uzavrela politička scena i posjednji medijski istup Perišića samo potrđuje važnost okrilja NATO-a za našu zemlju, u kojoj su političko – medijski centri međunacionalne odnose doveli do usijanja. Međutim, pokazali su i da trenutno nema krupnijeg pitanja u BiH na kojem bi se mogli bolje iskristalizirati interesi pojedinih političkih stranaka i njihovo viđenje Bosne i Hercegovine u budućnosti.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.