Subota, 10 Juna

Komemorativno obilježavanje 25.maja, Dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Danas se u Tuzli komemorativno obilježava najveća tragedija u historiji Tuzle, dana kada su pripadnici paravojske ratnih zločinaca Karadžića, Mladića, Đukića i drugih, ubili sedamdeset i jednu mladu osobu, čija je prosječna dob 23 godine, i ranili preko stotinu dvadeset djevojčica, djevojaka, dječaka i mladića.

Za sve građane Tuzle, to je Dan žalosti, bol koja ne prestaje, još od 25. maja 1995. godine, saopćeno je iz Gradske uprave.

Građanke i građani i Gradska uprava Tuzle još od 1995. godine, na dostojanstven način u povodu svakog značajnog datuma i posebno komemorativnim obilježavanjem 25. maja, njeguju  sjećanje na nevine žrtve ratnog zločina.  Za sve građanke i građane Tuzle 25. maj dan najveće moguće žalosti  i ostaće najtužnijim danom u svakoj godini, saopćeno je iz Gradske uprave.

Komemorativno obilježavanje 25. maja, dana sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata odvijaće se prema slijedećem protokolu:

U 9.30 predviđeno je odavanje poštovanja i polaganje cvijeća na spomen obilježje civilnim žrtvama rata, u Aleji mladosti, na Slanoj banji.

U 11 sati bit će održana komemoracija u znak sjećanja na žrtve zločina na Kapiji i sve civilne žrtve rata i polaganje cvijeća na mjesto stradanja tuzlanske mladosti

U 20.55  kao i svih godina, u znak sjećanja na trenutak kada je 25.5.1995. granata sa Ozrena prekinula 71 mladi život na Kapiji, oglasit će se sirena.

Na dan sjećanja i komemorativnog obilježavanja stradanja tuzlanske mladosti, u četvrtak, 25.5.2023., Memorijalni centar Kapija (Patriotske lige 5) će biti otvoren za posjetioce od 8 do 22 sata.

(Izvor: Grad Tuzla)

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.