Četvrtak, 20 Juna

Koalicija Pod lupom: 80.000 građana želi nove tehnologije na izborima u BiH

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ upućuje otvoreno pismo javnosti u susret novoj seriji razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

VEZANI TEKST: Kamenjaković: Još nije kasno za uvođenje novih tehnologija u izborni proces

„U prvih 15 dana kampanje Koalicije „Pod lupom“ za potpisivanje građanske peticije, 80.000 građana/građanki BiH jasno je stavilo do znanja političarima da žele sprječavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, uvođenjem elektronske identifikacije birača i uređaja za skeniranje glasačkih listića.

Koalicija „Pod lupom“ još jednom skreće pažnju na važnost uvođenja novih tehničkih rješenja na izborima u BiH, a koja bi direktno uticala na sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan. Koalicija „Pod lupom“ poziva izabrane predstavnike/ce koji su zastupljeni u Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoje navedena unapređenja.

Osim implementacije obavezujućih presuda domaćih i stranih sudova, Parlamentarna skupština BiH mora usvojiti i druga unapređenja koja će značiti konkretan korak ka slobodnim i poštenim izborima u BiH. Ignorisanje takvih zahtjeva od strane 80.000 građana i građanki bilo bi pogrešan potez i izrugivanje direktnom učešću građana u demokratskim procesima, a što je jedno od njihovih temeljnih ljudskih i građanskih prava.

Uvođenjem novih tehnologija bi se vratio kredibilitet i integritet izbornog procesa, kao i povjerenje građana u izbore. Nove tehnologije na izborima doprinijele bi povećanju transparentnosti izbornog procesa i većoj izlaznosti građana/ki na izbore.

Konkretno, uvođenje uređaja za skeniranje glasačkih listića ne bi promijenilo dosadašnji način glasanja na koji su birači navikli, ali bi se spriječile izborne prevare i falsifikovanje izbornih rezultata, što je do sada bila redovna pojava. Elektronskom identifikacijom birača bi se spriječile zloupotrebe vezane za identitet birača koji izlaze na glasanje, a bilo bi moguće pratiti i izlaznost birača na izbore u realnom vremenu. Zavisno od tehnologije koja bi se primjenjivala, rezultate izbora mogli bi imati nekoliko sati ili minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta“, kaže se u pismu Koalicije „Pod lupom“.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.