Subota, 25 Maja

Katolici obilježavaju Veliki petak, spomendan Isusove muke

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Veliki petak kršćanski je spomendan Isusove muke i smrti, a obilježava se u petak prije Uskrsa. Dan kada se kršćani širom svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.

Kod katolika post je obvezan na Veliki petak za sve osobe od 18 do 60 godina, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs.

Obično se u prijepodnevnim satimavjernici okupljaju u crkvama kako bi molili Križni put.

U popodnevnim satima, obično u 15 sati, kada je Isus izdahnuo na križu, slavi se obred Velikoga petka – čitanje Svetoga pisma i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest.

U Tuzli će tokom cijelog dana biti otvorena samostanska i župna crkva.

Put križa u Tuzli danas započinje u 12 sati, a obredi Velikog petka u 18 sati.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.