Četvrtak, 30 Maja

Kampanja Niko gladan. Niko sam: Potpiši podršku inicijativi da donacije u hrani budu oslobođene plaćanja PDV-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: N. Š. K.

Prema podacima UN-a, u BiH se godišnje uništava i baca oko 400.000 tona hrane, od čega trećinu uništavaju kompanije koje se bave prodajom i distribucijom hrane. Hrana propada i jer je kompanijama jeftinije da hranu kojoj ističe rok trajanja unište nego da je doniraju. Prema važećem propisu, ukoliko žele donirati takvu hranu, moraju platiti PDV.

Zato je Fondacija Mozaik sa partnerima i uz finansijsku podršku USAID-a, pokrenula kampanju “Niko gladan. Niko sam.”, a cilj je isposlovati oslobađanje od plaćanja PDV-a za takve donacije. Time bi, vjerovatno je, više firmi odlučilo hranu donirati javnim kuhinjama.

Vezani tekst na Megafonu:

Korisnici Javne kuhinje u Lukavcu „na čekanju“ dok stotine tona hrane u BiH završi na otpadu

U pripremi je državni zakon kojim će donacije u hrani biti oslobođene PDV-a.

Iz Filantropskog foruma koji je jedan od partnera u kampanji “Niko gladan.Niko sam”, pozivaju građane da potpišu podršku inicijativi.

„Potpiši pismo podrške, da bi se donirana hrana oslobodila plaćanja PDV-a!

Bh. kompanije na donacije hrane moraju platiti PDV od 17%. Zbog ovog poreza, firme koje se bave prodajom i distribucijom prehrambenih proizvoda godišnje unište 140.000 tona hrane.

To predstavlja čak 767.123 obroka dnevno.

Oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a bi omogućilo da svi ovi obroci budu donirani javnim kuhinjama koje brinu o ugroženim kategorijama stanovništva.

Stoga, ovim putem pozivamo i tebe da se pridružiš našoj kampanji “Niko gladan. Niko sam.” Potpiši pismo podrške i pomozi svojim sugrađanima: https://bit.ly/3wNi1ah  poručuju iz Filantropskog foruma.

Inicijativa “Niko gladan. Niko sam” je dio programa “Pravni okvir za filantropiju” koji provodi Fondacija Mozaik sa partnerskim organizacijama, Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, uz financijsku podršku USAID-a.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.