Ponedjeljak, 22 Aprila

Kakve strategije i analize, populizam je u modi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Piše: Nedžad Kušljugić

Populistički performansi političara i uopće naših javnih ličnosti ovih dana prevazilaze doseg izučavanja i najvećih teoretičara populizma. Živimo u vrijeme zamjena teza, činjenice i okolnosti određuje ugao iz kojeg se posmatraju, odnosno interesni teren, a ne univerzalna istina koja bi toj činjenici trebala da bude kontekst.

Igra sa stereotipima

Iako populizam označava idejni i društveni pokret koji koristi predrasude i strasti širih društvenih slojeva da bi se usprotivilo političkoj eliti, a sve s ciljem poboljšanja položaja mase i izazivanje empatije, u bh. praksi populizam uglavnom označava igranje sa stereotipima važećim u svojoj interesnoj grupi zarad očuvanja vlastitih pozicija.

Za političke poene koriste se uglavnom stereotipne vrijednosti koje su u suprotnosti s vrijednostima druge interesne grupe, a nerijetko su i predmet sukoba.

Ipak postoje neki principi koji su zajednički svakoj interesnoj grupi: zaštita nacionalnih prava, religioznost, socijalna, a posebno prava najranjivijih kategorija, penzionera, radnika firmi propalih u tranziciji, te bivših boraca.

Populisti u svojim javnim istupima zaobilaze kritičke analize problema i mogućnosti njihovog rješavanja, a u obraćanjima ciljanoj javnosti koriste floskule o interesima pojedinaca i građana.  

Praksa već svjedoči da se od populizma u ovom društvu itekako može dobro živjeti, a da su populisti uglavnom materijalno obezbijeđeni. Prosperitet građana u čije ime istupaju se i ne nazire.

Po pravilu, populistički vokabular je emotivno zapaljiv, agresivan, huškački.

Priča vrlo brzo nakon što je izgovorena postaje zaboravljena jer je uglavnom neostvariva.

Međutim, brzopotezne parole i floskule proizvode trenutni efekat, populistima dovoljan za realizaciju njihovih ciljeva.

Logistika populistima su klijentelisti. Valuta kojom naplaćuju svoju bučnu podršku populistima ogleda se uglavnom u materijalnim, a samo ponekad u nematerijalnim pogodnostima.

Začarani krug

Stoga je vrlo jednostavno objašnjenje zbog čega se neprestano krećemo u začaranom krugu iz kojeg se ne nazire izlaz. Populisti planski ne nude viziju za izlaz iz tog začaranog kruga jer je halabuka njihov plan.   

Jedina neraskidiva koalicija u BiH je koalicija populizma i klijentelizma. 

Ona je danas stvarnost u svakom segmentu društva, jednako među društvenim aktivistima, analitičarima, novinarima, intelektualcima, korisnicima društvenih mreža, vjerskim službenicima, birokratama i ponajviše neradnicima koji bi prečicama do društvenih, političkih pozicija ili narodski kazano, do uhljebljenja.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.