Subota, 24 Februara

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Slučaj (Čolo)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Neki se proglašavaju sultanima, nacionalnim blagom, vođama naroda. Zato je bolje da se sve slegne. Biće toga još“.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović

Narod voli da kaže “OZNA sve dozna”. To bi se moglo reći i drugačije: “Face sve dozna”. Jučerašnji dan, petak 19. maj 2023. godine, bio je dan kada je gospođa Alma Čolo na TV N1 i Face sve rekla o “napuštanju politike” i nakon mnogo godina vraćanja u državnu firmu gdje je posao “zgoditak na bingu”. Nema u tome ništa senzacionalno.

U stvari, dobro je to rekao književnik Derviš Sušić u liku Taleta “da su oni posrkalu svoju nafaku”. Sada dolaze drugi i nije zgodno kada se skoči sa “konja na magarca”.

POSRKALI SVOJU NAFAKU

To nije teško onima koji imaju znanje i zvanje. Oni i nisu ušli u politiku radi privilegija. Često izlaze ne praveći “frku”. Problem je onih koji desetljećima skaču sa jedne liste na drugu. Samo hrabriji to urade sa promjenom stranke ili postanu nezavisni kandidati. Rijetki uspiju, ili izgube, ili im se stranka ugasi. Takvih je najviše. Suština svega ovoga što se dešava je proces demokratizacije unutar stranaka. Rješenje je u unutarstranačkim izborima uz uslov okrupnjavanja političkih stranaka podizanjem izbornog cenzusa.

Sve u svemu, u cijeloj priči gospođe Čolo prema mojem mišljenju nema ništa senzacionalno. Narodu to dođe kao releksir ili zabava. Ionako narod plaho ne vjeruje političarima.

Rijetki su oni koji su bili “obljubljeni” od naroda. Rekli bi, ne cijelog, nego većine. Neki ne vole Tita. Mnogi ga poštuju. Na prostoru ex Jugoslavije takav se nije rodio, kao Tito. Protesti u Beogradu to govore. U BiH takvih je više. Neki se proglašavaju sultanima, nacionalnim blagom, vođama naroda. Zato je bolje da se sve slegne. Biće toga još. Nikada nije falilo. Mnogi će doživjeti sudbinu koju nisu ni sanjali. Narod kaže: ” Ničija nije do sabaha gorila”.

* Stavovi autora teksta ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafona.

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.