Petak, 14 Juna

IZUDIN KEŠETOVIĆ: Ne blokirajte konkurse nego zapošljavajte i dobro platite poreske inspektore, revizore, policajce, učitelje, doktore

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kriminalci i lopovi bi izgubili bitku samo ako bi protiv sebe imali one koji su nepotkupljivi i dobro plaćeni.

Piše: Prof. dr. Izudin Kešetović                             

Ključni problem vlasti su kompetencije. I gle čuda “blokada  konkursa i prijem u državnu upravu”. Sve obustavili.

Blokirana Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovoine. Valjda je ova vlast nešto naučila u mandatu 2010.-2014. godine? Zato smo doživili sve ovo od 2014. godine do danas. Rješenje je u procesuranju kriminala koji je u ovih deset godina dostigao vrhunac.

Ova nova vlast umjesto da hapsi lopove i kriminalce “blokira” svoju upravu.

LOPOVI GUBE BITKU SAMO AKO PROTIV SEBE IMAJU NEPOTKUPLJIVE

U Federaciji BiH nedostaje najmanje nekoliko stotina i hiljada poreskih inspektora, revizora, finansijskih i policijskih službenika, koji će istražiti silni kriminal i prevare. Nedostaju službenici onakvi kakve smo imali dok je bila SDK- a (Služba državnog knjigovodstva) i Milicija. Zato poruka vlasti je da odblokiraju konkurse.

Primajte rudare u rudnike. Primajte inspektore i policajce. Primajte učitelje i doktore. Odblokirajte prijem dobro odškolovanih kadrova na državnim visokoškolskim ustanovama. Ulog je mali. Dobit velika.

Sva administracija u FBiH košta oko 300 miliona KM. Godišnji gubitak samo na akciznoj robi premašuje gubitak poreza iz kojeg se mogu finansirati svi inspektori. Zato imamo 100.000 blokiranih računa i hiljade onih koji ne podnose finansijske izvještaje. Iza toga se kriju stotine hiljada i milijarde KM ukranog javnog novca i javne imovine. To je  prava slika finansijske i fiskalne discipline. Da bi se to spriječilo treba nam najmanje 1.000 dobro plaćenih inspektora i revizora. To je trošak na godišnjem nivou oko 50 miliona KM. Efekat u javnim prihodima bi bio najmanje desetostruk ili najmanje 500 miliona KM u FBiH što je samo 10% od fiskalnog kapaciteta iz poreza i doprinosa. Ako se tome dodaju kantonalni gradski i opštinski javni prihodi dolazi se do brojke od 1 milijarde KM. To se u teoriji javnih finansija zove fiskalni cilj. Isti je nisko postavljen. Zato penzioneri imaju umanjenu penziju za 50%.

Poruka vlasti je da na čelo institucija dovedu poštene i sposobne. Poruka vlasti je da dobro plati poreznike, policajce, revizore, inspektore. U svakoj državi oni su ogledalo poštenja i znanja. 

Kriminalci i lopovi bi izgubili bitku samo ako bi protiv sebe imali one koji su nepotkupljivi i dobro plaćeni. Cifre kojima se mjeri efikasnost sistema u javnoj imovini iznosi u milijardama KM. Za to nam ne treba MMF. Novac je kod onih koji su krali i kradu. Potez na vlasti je da ga usmjere umjesto u privatne džepove u džepove građana. Građani to očekuju od nove vlasti. Očekuju veće plate i penzije. Očekuju bolje školstvo i zdravstvo. Očekuju veću sigurnost. Očekuju pravdu. Očekuju bolju javnu upravu.

Stavovi autora teksta ne odražavaju nužno stavove redakcije Megafon.ba

Megafon.ba

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.