Nedjelja, 21 Aprila

Izetbegović i Čović potpisali sporazum o održavanju izbora u Mostaru

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Autor: Megafon.ba

Lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, nakon 12 godina postigli su dogovor o Mostaru. Čelnici politikih stranaka potpisali su sporazum o novom izbornom modelu i izmjenama Statuta Grada Mostara.

Dogovorili su implementaciju presude Ustavnog suda, zbog kojeg lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine kao i izmjene statuta Grada Mostara, koje bi trebalo da budu usvojene na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon izbora novog Gradskog vijeća.

Također, Izetbegović i Čović su se potpisom dokumenta obavezali da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, uoči izborne 2022. godine.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Sporazum su potpisali i Slaven Zeljko i Salem Marić, predsjednici gradskih organizacija HDZ-a i SDA u Mostaru.

Megafon.ba

 

Dijeli.

Komentariši

Napomena:

Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. Megafon se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija Megafona je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.